Oznake


Puno se priča o eri Vodenjaka kao o eri humanosti, bratstva svih ljudi, jednakosti. Nekako me cijela priča o eri Vodenjaka podsjeća na postulate francuske revolucije – jednakost, bratstvo, sloboda. To nije ni čudno kada znamo da je Uran, suvremeni vladar Vodenjaka otkriven baš u vrijeme izbijanja francuske revolucije. Francuska revolucija bila je krasno zamišljena no pokazalo se kako su njezini principi imali i svoju drugu ne tako humanu stranu. Bez pardona na giljotini su završavali dojučerašnji revolucionari poput Robespierrea. Ali takva su Vodenjačko/Uranska posla.

Dobar dio ljubitelja astrologije ima mišljenje kako su Vodenjaci ekscentrični i slobodoumni tipovi, otvoreni za novo i neistraženo, dragi i simpatični. No je li baš tako? Pa i nije. Iako ne pripadam tradicionalnoj astrološkoj struji, uvijek obratim pažnju, dapače dam prednost tradicionalnim planetima vladarima. Tako da nikako ne bismo trebali zaboraviti kako je tradicionalni vladar Vodenjaka hladni, racionalni, materijalni Saturn. Da, to je isti onaj Saturn kojeg tako ne volite i koji vas toliko plaši. Pa razmislite malo što to znači ako je on jedan od vladara znaka Vodenjaka. Ni Uran baš nije neka sreća. On spada u planetarne principe koji predstavljaju transcendentnu, neljudsku dimenziju, dakle možemo ga nazvati hladnim i distanciranim. Naravno da ova dva planeta obilježavaju i one rođene u znaku Vodenjaka. Pored toga, moram pridodati kako Vodenjak spada u grupu znakova fiksne kvalitete, dakle, snažne je i nepromjenjive volje, uporan i ustrajan, možda ponekad i krut?

Nego na pisanje ovog posta potakla me angažiranost raznijeh ljudi kada je u pitanju mir u svijetu, katastrofe u dalekim egzotičnim zemljama, ugrožene životinjske vrste, globalno zatopljavanje i tako dalje i tako dalje. Pravi prototip humanog i društveno aktivnog Vodenjaka. Nažalost, iz mog iskustva većina tih ´osviještenih´ prilično ležerno zanemaruje (ako ne i nešto gore) svoje bližnje – članove svojih obitelji, prijatelje, susjede, baveći se univerzalnim problemima. Oni su im valjda previše obični i pristupačni. Tako da pored njih oni koji možda najviše trebaju njihovu pomoć i podršku ostaju neprimijećeni dok istovremeno oni u svojoj zajednici važe za osviještene i društveno senzibilizirane osobe. Istina je i jedno i drugo. Ovisno samo s koje strane promatrate te ljude. Nije da imam nešto protiv Vodenjaka. Dapače. Imam jednog pored sebe svaki dan. Mada ga ja ne doživljavam tako hladnim i distanciranim. Pa se ponekad iznenadim kada ga promatram sa strane i vidim da zna biti upravo takav s drugim ljudima. Ipak je njegovo Sunce u Vodenjaku, je li?