Oznake

,


Često slušam sebe i one s kojima dolazim u kontakt kako ponavljamo naša uvjerenja i očekivanja. Ono što bismo htjeli bude od nas ili naših života, ono što pokušavamo postići i ostvariti. Kao da ćemo čestim ponavljanjem naše želje pretvoriti u stvarnost. I doista, ponekad tako i bude. Ako dovoljno često ponavljamo mantru.

Za mene mantra predstavlja neku vrstu molitve čije redovito ponavljanje donosi mir, ali i promjenu stanja svijesti. Promjena stanja svijesti jedina je prava promjena jer donosi istinske promjene i u životu. Ali, naravno, kada su u pitanju sve takve jednostavne stvari zapravo ništa nije jednostavno. Jer smo mi ljudi skloni komplicirati. I nekako mi se čini kako baš i ne volimo biti sretni i zadovoljni.

Astrološki, mantru bih usporedila s Mjesecom. Mjesec je ritmičko ponavljanje jedne te iste radnje, ciklično obnavljanje, vječna mijena. Navike su čudna stvar – treba vremena dok ih steknemo, ali još i više da ih se riješimo ako su u pitanju loše navike. Mjesec je naše utočište, uvijek i nanovo vraćamo se onome što on predstavlja – domu, majci, obitelji, korijenima – iako ćemo radi njega manje biti svoji i individualni utonuvši po tko zna koji put u sigurno naručje nesvjesnog i kolektivnog. Ipak, on je važan dio horoskopa – on je naša kolijevka i prošlost. Tko bismo bili bez naše prošlosti? No vratimo se na temu, Mjesecu i mantri.

Kada govorimo o Mjesecu, važno se sjetiti kako je on nerazdvojni dio para – njegov partner je Sunce, simbol svijesti i kreativnosti. Sunce generira svjetlost/svijest, Mjesec je taj koji je reflektira. Mantra doprinosi razvoju svijesti kao što ponavljajuće, instinktivne radnje pomoću kojih se snalazimo u našoj svakodnevici stvaraju stabilnu bazu kako bismo se mogli razvijati dalje, napredovati od instinktivnog bića ka svjesnom i kreativnom biću. Tako i mantra, ponavljajuća i naizgled besmislena, doprinosi pomacima u našoj svijesti. Opetovano ponavljanje jedne te iste tvrdnje ili stava u konačnici može uzrokovati integriranje tog istog stava u našu svijest. Zajedno sa spoznajom to doprinosi promjeni naše svijesti odnosno promjeni u našim životima.