Oznake


Nedavno me čitanje bloga koji piše o penjanju nagnalo na razmišljanje. Piše čovjek kako se ozljede uslijed penjanja događaju radi nedovoljnog opreza, osiguranja ili discipline penjača. I kako neki novi mladi penjači ne shvaćaju penjanje ozbiljno. I ne shvaćaju kako je to opasan sport. Slažem se s njim.

E onda sam ja odmah zamislila starog jarca kako dijeli lekcije mladim jarčićima. I govori im kako je život opasan, pun uspona i padova, opasnih uzvisina i strmih litica. I kako još puno toga moraju naučiti. Jer on već ima puno iskustva i zna kako stvari stoje. Ah ti jarci! U životinjskom svijetu i u Zodijaku. Misle da sve znaju. Često i znaju, ali ne nužno uvijek.

Na taj jarčevski princip podsjetila me i vijest kako je moj prijatelj iz djetinjstva dobio vrhunski posao u svojoj struci. I cijenjen i dobro plaćen. Gledajući njegov profesionalni uspjeh, površni promatrači rekli bi kako je uspio preko noći. Ništa nije dalje od istine. Oni ne znaju za njegovu nesređenu obiteljsku situaciju, djetinjstvo i odrastanje kada je bio prepušten sam sebi. Ne znaju koliko se od malih nogu mučio za svaki novčić, za svaki koračić na svom putu. Ne znaju kako su ga prezirali ili odbacivali oni s više novca ili boljeg društvenog statusa od njega. I ne znaju kako je zaboravio svu svoju prošlost samo da bi postao ovo što je sada. Divim mu se i drago mi je radi njegovog uspjeha. Ipak ne mogu razumjeti zašto je zaboravio sve nas koji smo mu nekad bili prijatelji. Kada ga slučajno sretnem imam osjećaj se srami onoga što je bio nekad i da bi htio da je netko ili nešto drugo. Iako je baš taj njegov put dokaz kako je uspješna i kvalitetna osoba.

Naravno, on je Jarac. I to pravi. Dokazao je to na tisuću načina. I u pozitivnom i u negativnom smislu. Zaokupljeni penjanjem na društvenoj i profesionalnoj ljestvici, naši dragi Jarci zaborave otkud su, gdje su započeli i tko je bio uz njih kada su bili samo ljudi iz susjedstva. Žudnja za priznanjem i prihvaćanjem je jača od svega. Time Jarci hrane svoje samopouzdanje.

Svaki znak Zodijaka ima svog komplementarnog, suprotnog para. Jarčev par je njemu nasuprotni znak Raka. Vodeni, usporeni Rak, privržen svojoj obitelji, koji njeguje svoje korijene i uživa u pričama iz prošlosti. Rak jako dobro zna koliko je obitelj važna u odrastanju i formiranju svakog od nas. Naravno, pretjeruje u veličanju familijarnih vrednota pa se često ne usudi izaći iz svog vlastitog dvorišta. Dok se istovremeno Jarac penje na sve više i više vrhunce. S nebom kao granicom. I sve je dobro dok ni jedan niti drugi ne zaborave kako postoji i druga strana svake priče. Kada govorimo o Jarcu, može imati sav uspjeh i sva blaga ovog svijeta. Sve je to prazna i zapravo beskorisna ljuštura ako to nema s kime podijeliti pa na kraju svega može biti jednako usamljen i nesretan kao kad je krenuo na dugo putovanje do uspjeha.