Oznake


Dakle, ovaj zanimljiv članak u meni je pobudio cijeli niz ideja i emocija. Od smiješka na usnama i sjećanja na djetinjstvo do naivnog uvjerenja moje prijateljice kako ova pjesmica govori o njezinom tati. Kaže tekst kako se seljak koji je bio inspiracija za ovu pjesmu uvrijedio i kako uopće nije bio neobičan (seljak). Mada mi nije jasno zašto bi se uvrijedio. Zar je tako strašno imati neobičan um?

Elem, zanimljiva mi je ta priča o neobičnom Antuntunu. Pravom uranskom tipu. A i ova cijela priča vrvi uranskim temama. Dakle sam Antuntun je uranski lik koji radi sve po svome, njegov um je neobičan. Osim toga, ako pretpostavimo da je istinita priča kako je Antun Tun bio inspiracija Grigoru Vitezu za pjesmu radi svog odbijanja da preda državi dio vlastitog uroda, vidimo da je u pitanju tvrdoglavi i nepokolebljivi čovjek koji se, unatoč ne tako maloj prijetnji od strane države, izborio za svoja uvjerenja. Sam socijalizam i komunizam su društvena uređenja koja povezujemo s Uranom. Iako su ljevičarske ideje temeljno neptunske, socijalizam, a posebno komunizam radi svojih ekstremnih i uravnilovskih metoda povezane su s Uranom koji je unatoč svoje naizgled humane prirode (ne zaboravimo ipak radi se o transpersonalnom planetu) vrlo hladan i nemilosrdan. Baš poput društvenog uređenja u kojem su svi bili jednaki, a neki jednakiji, koji je govorio o slobodi istovremeno vrlo revno kažnjavajući svaki verbalni delikt. Ali skrenula sam previše u politiku koji i inače baš i ne volim. Ili ipak…?

Nego, onda sam malo još kopala dalje po netu pa sam ustvrdila kako je Grigor Vitez rođen 15. veljače, dakle, u znaku Vodenjaka. Da sam namještala, ne bih mogla namjestiti – književnik rođen u znaku kojim vlada Uran, s Merkurom, planetom odgovornim za komunikaciju, pisanje, čitanje odnosno za sve mentalne aktivnosti također u znaku Vodenjaka. Ne znam koliko je vjerovao u ono što je radio u ime Partije, ali ako je ova pjesma bila način da se nekom osveti, doista je to napravio na originalan način. Podsjeća me na jednog riječkog uglednika Luja Adamića koji je biste onih koji su protiv njega lažno svjedočili postavio uz cestu da služe kao kameni krajputaši za vezivanje konja i ostalog blaga. Moram priznati volim taj čudan smisao za humor.

Spomenula sam Merkur kod Grigora Viteza i to ne slučajno. Merkur i Uran su povezani. Uran je viša oktava Merkura odnosno Uran je Merkur na kvadrat. Svi mentalni procesi simbolizirani Merkurom kod Urana su ubrzani i poboljšani, dovodeći tako do čiste spoznaje i apsolutne istine. Merkur je jedini neutralni planet što govori o njegovoj objektivnoj i racionalnoj prirodi, sposobnoj za analitične zaključke, neovisno od emocionalnih utjecaja. Njegov zadatak je da prenosi i povezuje, a ne da sudi o sadržaju s kojim dolazi u kontakt. Ta njegova osobina kod Urana još više dolazi do izražaja. Pa tako za njega ne bi bilo ništa neobično od svega onoga što radi Antuntun jer u njega je malo neobičan um. Pa ni ovo:

On posao svaki

na svoj način radi:
Jaja za leženje
On u vrtu sadi.

Kad se jako smrači,
On mrak grabi loncem.
Razlupano jaje
On zašiva koncem.

Da l’ je jelo slano,
On to uhom sluša.
A ribu da pjeva
Naučiti kuša.

Na livadu tjera
Bicikl da pase.
Da mu miše lovi,
On zatvori prase.

Guske sijenom hrani,
Snijegom soli ovce.
A nasadi kvočku
Da mu leže novce.

Kad kroz žito ide
On sjeda u čun.
Sasvim na svoj način
Živi Antutun.

Ma baš me razveselio Antuntun! I neka je više takvih čudaka kao on. Ovaj svijet bi bio puno veselije mjesto.