Oznake

,


Tako kaže stara poslovica iz mog kraja. Za one koji eventualno nisu razumjeli ovu čakavsku uzrečicu prijevod: „Bolje sam nego u lošem društvu.“  Drugi bi opet rekli kako je u dvoje sve lakše. Kako god okrenete, problematika odnosa u naših životima nas prilično zaokuplja, bilo da smo sami, u vezi, oženjeni, udati. Na području međuljudskih odnosa uvijek se nešto događa. To zapravo nije čudno jer je sedmo polje koje u horoskopu predstavlja partnerske odnose je sastavni dio jedne od dvije glavne osi horoskopa čija je priroda da budu dinamične i pokretljive. Ulazak i izlazak raznih osoba u i iz naših života je nešto što nas stabilizira ili destabilizira, ovisno o periodu života u kojem nas je dotična osoba zatekla.

Mnogi ljudi smatra kako im je život bez veze ili braka besmislen. To je logično jer čovjek je na kraju krajeva društveno biće i nekako je prirodno da živi u zajednici. Ali veza pod svaku cijenu? Ne znam za vas, ali u potrazi za srodnom dušom često smo skloni onome koga sretnemo na tom putovanju pridodati manje ili više božanske osobine što ga iz čista mira učini idealnim kandidatom/kandidatkinjom za muškarca/ženu našeg života. I nekako mi se čini da je jedan od glavnih razloga za to što se sami osjećamo nekako nepotpuno, nedovoljno, nedostatno. Mnogi od nas smatraju da im život počinje u trenutku kada sretnu onog pravog odnosno onu pravu. Ima tu i neke astrološke logike.

Promatrajući Zodijak možemo ga podijeliti u dvije cjeline – prvih šest znakova od Ovna do Djevice koji su usmjereni na sebe i svoje snalaženje u svijetu i drugi dio od Vage do Riba koji su usmjereni na svijet i ljude koji ih okružuju. Prije nego što se usmjerimo na svoje društvene interese, moramo naučiti kako ćemo preživjeti u okrutnom svijetu, razviti svoje talente i vještine, osigurati si posao i krov nad glavom. Nakon toga možemo potražiti nekoga s kojim ćemo sve to podijeliti. To je trenutak kada iz šestog znaka Zodijaka, znaka Djevice, punog potencijala i iščekivanja, ulazimo u ring osobnih partnerskih odnosa u razumnom i racionalnom, ali ipak koketnom i zaigranom znaku Vage. I zapravo mi se nekako čini da tu negdje zapinjemo krećući se stalno naprijed-natrag između Djevice i Vage. Djevice, koja bi htjela da bude u svemu savršena, nikad zadovoljna sobom, komplicirana i kompleksna, tražeći dlaku u jajetu ili jaje u dlaci i Vage, sasvim dovoljno neodlučne, s potrebom da sve savršeno uravnoteži i sredi, da nađe savršenog partnera s kojim će vječno kliziti u valceru života. A zapravo se prava akcija što se partnerskih odnosa tiče odvija tek u znaku poslije odnosno u dramatičnom, fatalnom, do koljena u krvi znaku Škorpiona. Ali to je već neka druga priča, u slučaju da ste se odlučili uplesti u kompliciranu avanturu ljubavnih odnosa.

Prelazak u gornju polovicu Zodijaka ili u gornju polovicu horoskopa ulazak je u društvo, svojevrsna inicijacija. U tom području nas ocjenjuju, procjenjuju, prihvaćaju ili odbacuju. Ulaženje u sentimentalne veze u kojima smo dio para također je jedan vid socijalnog vrednovanja i prihvaćanja. To rade svi pa tako i mi. Ponekad i ne razmišljajući koje su naše prave potrebe, što je to što želimo i očekujemo od emotivne veze, kakav nam je partner potreban. Ne damo si ni dovoljno vremena niti dovoljno prostora da nam se razbistre misli i osjećaji. Zaboravljajući kako nitko ne može primiriti naše oluje ne uspijemo li to sami učiniti. I da nam ni s nekim drugim neće biti ugodno sve dok se ne budemo dobro osjećali u svom vlastitom društvu. U svojoj vlastitoj koži.