Oznake


Puno razmišljam o bijesu u posljednje vrijeme. Jer bjesnim. Nije da je to za mene neka nova pojava. Bjesnim otkad znam za sebe. Automatski. S razlogom i bez razloga. Astrološki, razlog tome aspekt je između mog Mjeseca i Marsa. Takozvani dobar ili skladan aspekt. Ali ja i s tim dobrim aspektom reagiram kao puška. Napunjena.

Tek u posljednjih nekoliko mjeseci počela sam se pitati zašto toliko bjesnim. Što smatram dobrim znakom. Jer kada nešto što radiš automatski počinješ primjećivati i čuditi mu se čak, znači da si na putu da nešto s tim napraviš. Ne, ne mislim da ću postati mirna i staložena. Ali možda neću reagirati kao petarda u nekim situacijama. Što ne bi bilo loše ni za mene ni za druge. Posebno za druge. J

I onda sam se vratila unatrag, prema mitu. Mitu o Aresu ili Marsu. I o okolnostima još prije njegova rođenja. Aresova majka je Hera, žena Zeusova. Međutim, po nekim verzijama mita Zeus nije njegov otac. To je prilično nezgodno. Iako su njemu samom izvanbračne afere kao reći ´dobar dan´ kada je u pitanju njegova žena, Zeus nije uopće bio tolerantan. Zapravo tolerantna u tom smislu nije bila ni Hera koja je, kada god je to mogla, nalazila načina kako da napakosti Zeusovim ljubavnicama. Po nekim verzijama Hera je Aresa začela sama, a po drugima Zeus je u omaglicu pretvorio nepoznatog Herina ljubavnika. Dakle, ako je Ares prvenstveno potomak svoje majke Here, jasno nam je kakve je osobine mogao naslijediti. Jer Hera je ljubomorna i osvetoljubiva boginja, vrlo opasna za svakog tko joj stane na žulj. Ni njezin sin Ares nije daleko od nje. Na Olimpu ga baš nisu voljeli zbog njegove naprasite prirode. Iako bog rata, izgubio je mnoge bitke. Vodio ga je njegov bijes, a kada vas bijes vodi, razum gubi. Tako je razumna Atena dobivala bitke, a Ares ih gubio. No kada znamo da taj isti Ares od Olimpljana i od samog Zeusa nije bio omiljen, već je bio predmet šala i ismijavanja, a da ga u takvim situacijama nije branila ni njegova vlastita majka Hera, vidimo čemu toliki bijes i frustracija. Nije baš lako kada baš nitko nije na tvojoj strani.

Jednako bijesno može se ponašati i Mars u horoskopu, kao i sve što on oboji što kroz međusobne aspekte, što kroz poziciju u polju i znaku. Bijes, agresija, ljutnja, sastavni su dio svakog karaktera, kao što je i Mars sastavni dio svakog horoskopa. Razlika je jedino u tome kako baratamo s Marsom u horoskopu odnosno kako se nosimo s bijesom u vlastitim životima. Potisnuti ga ili poricati nije rješenje. Uostalom, Mars je taj kojim branimo svoj vlastiti teritorij, svoju vlastitu osobnost, vlastite granice. Ako se osjećamo dovoljno sigurno, nemamo potrebe zveckati oružjem. A ako ne…

Dakle, moj bijes je sada na svjesnoj razini. Svaki put kada me ošine, stanem. I razmislim čemu. I zašto. Naravno, ne mislim i ne želim baš nikada ne biti bijesna. Po prirodi sam teritorijalna i želim označiti svoje granice. To i dalje namjeravam činiti. Ali i dobro istrenirati svog vlastitog Marsa.