Oznake

,


Već i sam spomen ove riječi ima neku svoju težinu. Tabu predstavlja nešto što je zabranjeno do te mjere da ga je opasno čak i spominjati. Svatko od nas ima svoje vlastite tabue no postoje i društveni tabui već ovisno o tome kako je određena zajednica koncipirana. Wikipedia kaže kako je riječ tabu maorskog porijekla i kako predstavlja zabranu koja se stavljala na neku stvar, rad, riječ te kako je narušavanje te zabrane značilo tešku bolest ili smrt.

U astrologiji, tabu poistovjećujemo s Plutonom. Doista, Pluton je savršeni signifikator za tabu. Gledano i s astronomske kao i s mitološke strane. Astronomi su ga otkrili sasvim slučajno jer je im je gibanje Urana i Neptuna ukazivalo na to da postoji neka masa koja utječe na njihovo kretanje. Proglasili su ga planetom, ali vrlo brzo su utvrdili kako on nema veze s pogreškama koje su se javljale pri izračunavanju kretanja Urana i Neptuna te nastavili s traženjem planeta X. Koliko ja znam, nisu ga još pronašli. A možda je ipak u pitanju dobri stari Pluton? Kojem su astronomi 2006. oduzeli naziv regularnog planeta i proglasili ga patuljastim planetom. Je, Pluton je mali, ali dinamitan. Mit kaže i zašto.

U mitu, Pluton iliti Had vladar je podzemnog svijeta, svijeta mrtvih. Samo izgovaranje njegovog imena izaziva strah, iz njegovog mračnog carstva nema povratka. Njegov šljem i odijelo čine ga nevidljivim tako da njegov ledeni dah vreba svuda. Kao i smrtnici, i bogovi se vole praviti kako tako moćan i neizbježan bog ne postoji, ali bez uspjeha – smrtnici neminovno odlaze u njegovo carstvo, a bogovi ga svako toliko trebaju radi neke usluge.

Pluton je moderni vladar znaka Škorpiona (uz tradicionalnog vladara Marsa). To me odvelo do polja kojim Škorpion odnosno Pluton vlada u prirodnom horoskopu, a to je osmo polje. Osmo polje je područje transformacija svih vrsta – od smrti do seksa, svega onoga što nas magnetski privlači, ali istovremeno plaši jer znamo da kada jednom krenemo u takvu vrstu procesa, nema povratka natrag. Između ostalog, osmo polje je područje obiteljskih vrijednosti no ne radi se samo o obiteljskom blagu koje će možda jednog dana biti vaše nego o cijelom nizu osobina koje ste naslijedili od tko zna kojeg svog dalekog pretka. Osobina na koje ćete biti ponosni, ali i onih koje ćete sakrivati kao zmija noge.

Svaka obitelj skriva neke svoje tajne, neki svoj leš u ormaru. I bez obzira koliko otvorena komunikacija bila u obiteljskom okruženju, neke teme, neki članovi obitelji su tabu. Pravimo se da ne postoje. Neke obitelji su tako kompaktna tvorevina da se ne govori o problemima kako se ne bi narušila idila. Svatko tko pokuša promijeniti nešto biva izopćen. Zapravo kada bolje razmislim, što se izopćenja tiče, tako završi svatko tko pokuša nešto promijeniti u dinamici svoje obitelji. Barem na neko vrijeme.

Jer, transformacija osmog polja i Škorpiona je totalna. Dakle, ako se takva transformacija pokrene, nema puta natrag. Dinamika porodičnih odnosa zauvijek je promijenjena. Ali i obogaćena nekim novim elementom – materijalom za neki novi tabu.