Oznake


Da, ovo mi se čini baš idealan naslov za post o Plutonu. Jer on je upravo sve to – mračan, predmet i želja. Kako mi se čini ovo je naslov i jednog francuskog filma. U kojem ne znam o čemu se radi. Pretpostavljam da nije Plutonova biografija. 🙂

Pluton, taj mali, mračni, skriveni planet. Koji više oficijelno nije planet. Pa šta onda. Itekako je tu ma koliko mi o njemu šutjeli. Predstavlja najmračniji dio svakog od nas. Ono čega se sramimo i onoga što vlada nama. Ja sam umislila (jer nikako ne mogu naći taj stih u pjesmama koje sam dosad pročešljala) da je Urban nešto napisao u stilu ´ti si crno što me vuče´. To ne bi bilo čudno jer je i on Plutonovac sa Suncem u konjunkciji s Plutonom. Nisam ni ja daleko. Od Plutona.

U najmračnijem dijelu svakog od nas svašta se krije. Puno tih sadržaja ne bismo nikada povezali sa sobom, ali ih vrlo rado projeciramo na druge ljude i onda to što u njima vidimo ne možemo podnijeli ili mu ne možemo odoljeti. Želimo to magnetski odbojno/privlačno uništiti/posjedovati pod svaku cijenu. I što je najgore, nismo si to spremni priznati. Jer, u pitanju su mračni nagoni za koje nitko razuman ne bi želio da njime vladaju. Ali vladaju. Posebno onima koji negiraju njihovo postojanje. Dobro se sjećam žene koja je nekoliko puta dolazila kod mene u namjeri da amenujem (kao da ja odlučujem u njezino ime) njezinu silnu želju da zavede svog šogora. Koji, između ostaloga, živi u zajedničkoj kući s njom i njezinim suprugom. Svako toliko bi me nazvala raspitujući se je li se možda nešto na nebu promijenilo. Nasreću opetovano zavođeni šogor nije pokleknuo, a onda je Pluton prestao kopati po njezinom horoskopu i ona se smirila.

Puno ljudi ne shvaća da svaka stvar na ovom svijetu ima svoju cijenu. I toliko su opsjednuti realizacijom svojih žudnji da zaborave da cijenu moraju platiti. Jer je to neizbježno. I da će im ispunjenje želje vjerojatno biti posve kratkotrajno zadovoljstvo, a možda i posve razočaravajuće iskustvo. A cijenu će morati platiti. Jer to je dio igre. Jer to je Pluton u našim horoskopima. On je ´crno što nas vuče´, ali i izvor života, transformacija i regeneracija. Ali samo za vlastitu upotrebu. Budemo li pokušavali dobiti ono što nam ne pripada ili nam život nije dao, malo je reći da će posljedice/osveta biti strašni. Prije ili kasnije iz potmulih dubina izronit će Had. A s njim nema ni pregovora ni cjenjkanja.