Oznake


Već kad je izgovorite vidite kako je to jedna posebna riječ. Francuskog je porijekla i znači nešto uglađeno i viteški. Ipak, ja nekako nemam baš dobro mišljenje o toj riječi. Učiniti nešto iz kurtoazije čini mi se kao učiniti nešto reda radi, zato što se od nas to očekuje, zato što nalaže društveni običaj, zato što su to nečija očekivanja. Kurtoazija je riječ koju bi definitivno povezala sa znakom Vage, društvenim i kurtoaznim do krajnjih granica. Što se tiče socijalnih odnosa, od pripadnika ovog znaka doista imamo što za naučiti – oni se sa savršenom lakoćom snalaze u svakoj situaciji, ugađajući drugima, ali i na suptilan način upravljajući tokom nekog društvenog događaja. Ipak, neka mi oproste drage Vage, kurtoazija mi trenutno ide jako na živce. I inače mi ide na živce, ali u ovoj fazi života…

Naravno, Vaga je zračni znak i ne upliće u svoje društvene aktivnosti emocije. Sve što se događa u odnosima s drugim ljudima promatra s gospodske distance i savršeno taktično može saopćiti i najgoru stvar. Vage su umjetnici u socijalnoj sferi, priznajem. Međutim, kurtoazija može biti kulisa za razne stvari. Iza savršenih manira, ljubaznih osmijeha i blagoglagoljivih riječi znaju se kriti spletke, podvale, prijevare. Što god govorili o Vagama, jedno je neosporno – svoje socijalne vještine mogu koristiti kako bi dobile ono što žele no sva sreća je što su istovremeno trezvene, poštene i pravedne jer bi ih se inače doista trebali dobro čuvati. Ali nisu svi tako svjesni posljedica svojih postupaka kao što su to Vage.

Ne volim kada su prema meni kurtoazni, ne volim niti ja biti kurtoazna. Posebno ne u odnosima i situacijama koji to nikako ne bi trebali biti – obiteljski odnosi, prijateljstvo, emotivne veze. Ako takvi odnosi prerastu u kurtoaziju, crno im se piše. Ne očekujem da svi budu poput mene i da kopaju po svemu, s željom da dođu do srži svega (nije ni to uvijek ni dobro ni pametno), ali glumiti u bliskim odnosima za mene je jednostavno neprihvatljivo. U ovo doba s Plutonom koji mi dašće za vratom, još mi je gore to podnositi. Ali podnosim. I kurtoazna sam u nekim situacijama jer moram. Imam izbora. Nije da me netko prisiljava. Ali svaki novi kurtoazni osmijeh, kurtoazne rečenice, kurtoazni susret udaljava me sve više od nekih ljudi. Čak i oni sami to znaju. Ali zapravo ne mare. I to je valjda ono što me boli.