Oznake


Gledam neki dan intervju s jednom našom glazbenom divom. Pitaju ju je kako to da nije postala majka. Ona reče kako je i biti majkom karijera sama za sebe i kako kada nešto radiš da se tome moraš posvetiti u potpunosti. Kada malo bolje razmislim, posvećenost nije nešto što karakterizira ova naša, nazovimo ih tako, moderna vremena. Svi smo rastrgani između puno različitih obaveza, želja, planova i teško nam se nečemu posvetiti onako baš kako treba. Svi funkcioniramo multitasking, dakle, često radimo više stvari istovremeno.

Govorimo li o multitaskingu iz astrološke perspektive, nećemo pogriješiti povežemo li ga s Merkurom. Upravo nam on daje sposobnost činiti više stvari istovremeno, promatrati jednu te istu stvari iz više različitih perspektiva, mijenjati mentalne pozicije. Ako je položen u odgovarajućem znaku, na primjer u Blizancima ili Strijelcu, dovest ćemo paralelne radnje do savršenstva iako je prilično upitno kakve će kvalitete biti ono što smo napravili. I to je problem u multitaskingu – prilično je upitno kakva će biti kvaliteta onoga što na taj način radimo. To je i problem s jakim Merkurom u horoskopu – dobijemo na dar izvanredne sposobnosti, ali ponekad može predstavljati problem kako da ih zaista upotrijebiti. Jer se može dogoditi kao u onoj priči o kravi koja daje puno mlijeka pa na kraju sve to mlijeko prolije. J Zapravo je puno bolje kada je takav potentan Merkur zauzdan nekim Saturnovim aspektom, možda čak i retrogradan – iako neće biti tako lepršav i blagoglagoljiv baš će kroz tu borbu da se izrazi izvući najbolje iz sebe.

Sam po sebi, Merkur je neutralni planetarni princip što mu i daje takve izvanredne sposobnosti promatranja, analiziranja, prikupljanja i distribuiranja informacija. No, nisu to jedine kvalitete koje ima – osim Blizancima, Merkur vlada i znakom Djevice (neki tvrde da vlada znakom Djevice, neki da je egzaltiran u njemu – zanimljivo je kako se ta debata među astrolozima nije riješila do dana današnjeg što govori o neuhvatljivoj Merkurovoj prirodi). Znak Djevice je, za razliku od znaka Blizanaca, manje filozof i teoretičar, praktičan je i spretan te zna kako da upotrijebi svojih deset prstiju i to do samog savršenstva. Merkur u Djevici govori o drugom vidu njegova izražavanja – sposobnosti da precizno napravi i najdelikatnije radnje. I to je Merkur. Iako ne multitasking. I jedan i drugi vid izražavanja ima svojih prednosti. I nedostataka, naravno. Samo mi se ponekad čini da će mi se od svega o čemu moram razmišljati i napraviti zavrtjeti u glavi.