Oznake

,


Ovo je još jedan od postova koji je dočekao svojih pet minuta. Već danima razmišljam o ovoj temi i nekako me odvlače neke druge stvari da ne potražim već ovaj davno započeti post i da ga kompletiram. I sad, kad sam ga potražila, evo stoji na vrhu moje arhive još uvijek neraspoređenih postova. Čeka. Da ga napišem do kraja.

Tema o kojoj se uvijek puno priča. Hrana i seks oduvijek su područje ljudskog interesa. Mene baš i ne zanima priča kada su u pitanju te teme. Čemu toliko govoriti i filozofirati? Uostalom, ne radi se o metafizičkim pojavama nego o vrlo konkretnim stvarima. Osim toga, nisam ni neki natjecateljski tip koji ima potrebu bilo kome se dokazivati. Iako bi mi to ponekad itekako dobro došlo.

Tako se često pri takvim raspravama osjećam nekako inferiorno. Kada je riječ o hrani, tko kako kuha, tko bolje kuha pa kako se sprema ovo pa kako ono, pa vidjet ćeš kad probaš moje… Za vrijeme i nakon ručka svi očekuju hvalospjeve svojem kuharskom umijeću. Pa iako ti se možda i ne sviđa toliko ono što jedeš, hvališ i hvališ… Slična se situacija ponavlja kada se potegne riječ o seksu. Koliko dugo tko može, kako to radi, koga je sve izludio i zaveo, koliko ih je imao/imala do sad i tako dalje i tako dalje. I pitanje na kraju balade: „Kako je ti je bilo?“ Opet se glupo osjećam. No, kako god okrenem, to su teme koje zaokupljaju ljude. O njima se pišu knjige, a bogami u posljednje vrijeme i blogovi. Nije da ne zavirim u neki od njih, ali kao što rekoh, kuhanje odnosno hrana i seks zanimaju me s posve praktične razine. Zavirim na njih ako mi nešto baš nije jasno u nekom detalju ili ako negdje zapnem.

Kada govorimo o ove dvije stvari (kada već govorimo, a i evo ja i napisala post) i jednu i drugu možemo povezati sa znakom Bika. Zašto? Vjerujem da što se tiče teme hrane tu ne bi bilo nekih većih primjedbi, ali što se tiče seksa već bi se tu digli na zadnje noge Škorpioni pa i Lavovi, možda i Strijelci… Svi oni koji se smatraju seks mašinama, što god da to značilo. 🙂 Jedina seks mašina za koju ja znam je James rahmetli Brown. Ipak, Bik je tata-mata kada je riječ o zadovoljenju tjelesnih potreba. Voli jesti i kuhati (mada što se kuhanja tiče ima i nekih iznimki), a ni seks mu nije mrzak, dapače. 🙂 Ovaj znak voli i zna uživati u svim ovozemaljskim užicima. Bik je prvi zemljani znak u Zodijaku, konkretan i praktičan, svjestan da je važno zadovoljiti tjelesne potrebe. I da to nećemo moći učiniti budemo li previše o njima lamentirali. Bik je možda inertan pa i lijen, ali su mu je zadovoljenje vlastitih potreba za prvom mjestu, čak u tome može pretjerivati. Ne zna kada stati, gdje mu je granica, uvijek hoće još i još. Njegova želja za posjedovanjem i kontrolom je ponekad nezajažljiva. Kao što mi se čini da u hrani i seksu želimo isprobati nešto novo i egzotično i da kada krenemo u tom pravcu da nema kraja jer uvijek hoćemo još i još, novo i drugačije. Što je zapravo put prema samouništenju. Vratimo li se natrag Biku ono što svakako od njega moramo naučiti je jednostavnost, svođenje stvari na njihovu bazu, bez kompliciranja i filozofiranja. Pa ćemo manje pričati, a više raditi.

Također, ne zaboravimo kako je u ovom znaku egzaltiran (u prijevodu u najboljoj poziciji u Zodijaku) Mjesec. Mjesec obično spominjemo u kontekstu emocija, pa u kontekstu odnosa s majkom pa u kontekstu naših potrebe. Te potrebe nisu samo neke apstraktne i dubokoemotivne nego se radi o čisto tjelesnim potrebama. Mjesec je hranjenje, ali odnos prema vlastitom tijelu. Ne zaboravimo, Mjesec je možda najzemaljskiji od svih planeta pomoću kojih analiziramo horoskop. Niti on nije pretjerano rječit ni filozofski nastrojen, baš kao ni Bik – Mjesec vode čisti instinkti koji trebaju biti zadovoljeni gotovo pod svaku cijenu. Jesti i razmnožavati se stvar je opstanka ljudske (i svake druge) vrste.

I još: