Oznake

, , , , ,


Često se iz vlastite perspektive vodenog znaka zapitam zašto mi se čini kako su odnosi među ljudima složeni kada su manje-više svi s kojima o tome razgovaram kažu kako su kod njih sve karte otvorene, kako su u dobrim odnosima s bivšima, kako se dobro slažu s svim članovima obitelji, kako na poslu imaju korektne odnose s kolegama. Ne znam, kod mene stvari nisu tako idilične. Ako ste pratili što pišem par mjeseci unazad jasno vam je da su moji odnosi bili daleko od toga. Iako to što se događalo nije pravilo. Ali da je idilično nije.

Kada govorimo o odnosima, gotovo da možemo govoriti o svim poljima horoskopa pa i svim planetima – astrologija ima višeslojna značenja u mnogim stvarima, važno je samo da znate upotrijebiti ono što vam treba. Nego, ja bih govorila o potezu od Jarca do Riba odnosno o potezu od desetog do dvanaestog polja koji u prirodnom horoskopu pripadaju znaku Jarca, Vodenjaka i Riba. Kada govorimo o Jarcu ili desetom polju govorimo odnosima koji su hijerarhijski – svatko zna (ili bi barem trebao znati) gdje mu je mjesto i što se od njega u odnosu očekuje. Jedino što vam u ovakvom odnosu može biti važno koja je vaša pozicija – jeste li gore ili dolje, jeste li onaj koji naređuje ili onaj koji izvršava naređenja.

Napredujemo li dalje po Zodijaku ili po horoskopu dolazimo do znaka Vodenjaka odnosno do jedanaestog polja. Jedanaesto polje područje je prijateljskih odnosa. I zapravo kada bolje razmislim, u tom polju je jedan dobar dio ‘pointa’ onoga o čemu sam željela pisati. Dakle, u jedanaestom polju sve je cool, svi se vole, svi su prijatelji, svi se uvažavaju. S distance. Hm, ne znam je li to ono što zamišljamo kada govorimo o idealnim odnosima. Ne želimo li ipak više emotivne bliskosti? Ako to tražite, od Vodenjaka, kao i od vašeg društva koje prihvaća svaki vaš ispad, to nije nužno ono što ćete dobiti. Osim toga, jedanaesto polje podrazumijeva slobodu – kako je vi sebi uzimate, tako je drugi uzimaju i sebi. Uravnilovka za sve.

No, u dvanaestom polju i kod znaka Riba, sve se znatno komplicira. Ribe su znak razumijevanja i prihvaćanja različitosti, gotovo da bismo mogli reći kako imaju ljubavi za cijeli svijet. Dvanaesto polje je polje zatvorenih institucija – bolnica, zatvora, samostana. I doista u takvim institucijama se svašta i svatko nađe – različitih ljudi, ćudi, životnih priča i svi oni htjeli-ne htjeli moraju biti tu gdje jesu. Jer jednostavno – nemaju izbora. I zapravo mi se baš ta dvanaesta kuća i dvanaesti znak Zodijaka, Ribe, čine kao najbolji prikaz međuljudski odnosa – veliki ocean u kojem plivaju različite ribe i u kojem je važno kako plivaš, koliki si oportunist, koliko si se sklon prilagoditi. I ono što je možda najvažnije – ne previše inzistirati da se mutna i duboka voda razbistri. Jer onda svijet možda ne bi izgledao toliko idealan kao što ga želimo prikazati, ljudi koje volimo možda ne bili toliko dragi i velikodušni, a mi sami… Ma bolje je da ne razmišljam o tome. Ionako je sve to blues mutne vode. 🙂