Oznake

,


Razgovaram tako neki dan s jednom mojom poznanicom. Pričamo o životu, o problemima, o suočavanju s problemima, o tome kako se nosimo s onim što nam život donosi. Govorim joj o onom što mi se događa, koliko mi je teško radi nekih stvari, koliko sam u dilemi. A ona kaže: Pa trebaš se samo distancirati od svega toga. Ne, ne mislim da je imala loše namjere. Dapače. Ali distanca? Ne bih složila. Pogotovo što znam o čemu govorim. U mom horoskopu Mjesec (emocije) i Merkur (intelekt) u napetom su aspektu. Svaki nastoji povući na svoju stranu, navesti vodu na svoj mlin. I nije se lako nositi s tim aspektom. U trenutku kada vam je potrebna samo bezuvjetna utjeha i prihvaćanje, dobijete racionalizaciju, a kada biste trebali biti razumni i objektivni, u vama kovitlaju emocije. Uf! Trebaju godine i godine vježbe, desetine situacija koje ste upropastili svojim ponašanjem kako bi barem donekle doveli pod kontrolu taj aspekt.

Ali distancirati se od onoga što osjećate? I to dobro znam. Kada su u pitanju napeti aspekti među planetima u nekom periodu života najlakše jedan dio napetog aspekta potisnuti, zanemariti, odrezati. Tako, na primjer, možete zanemariti svoju Lunu (Mjesec, emocije) i živjeti svježe i neopterećeno kako to samo zna netko s jakim Merkurom u horoskopu. Međutim, ono što imate u horoskopu je tu, koliko god vi to nastojali negirati pa vas ono što potiskujete napada izvana kroz druge ljude i njihove reakcije i još češće kroz vlastite emocionalne ispade. Nezgodno. Ali to je cijena i kazna za neprihvaćanje sebe.

Zato ovaj savjet smatram neupotrebljivim. Emocije su tu da se prožive, osjete, da nas prožmu. Izbjegavanje i distanciranje ne pomaže jer ćemo prije ili kasnije opet zapeti na istom mjestu, na istoj emociji. Ipak, kao što poslovica kaže, vrijeme liječi sve rane. Intenzitet emocija se smanji, one se transformiraju. Na red dolazi razum. I ono što smo tako žestoko proživljavali možemo si drugačije objasniti. Možemo mirnije promatrati ono što je uzrokovalo naše jake emocije. Iako ponekad opet nakratko buknu, iako na trenutke bole jednako snažno kao i na početku. Ali tako je to. Ne bih mijenjala svoje emocije za racionalna objašnjenja. Život nije matematika.