Oznake

,


 

Moram priznati da sam često u životu imala potrebu ‘biti nitko’, nestati, otići, izgubiti se, početi sve ispočetka. Ne, ne mislim da je to ništa neobično. Pripisujem to Plutonu koji je jak u mom horoskopu. Često, baš poput Hada u mitu, imam potrebu navući kacigu i plašt koji će me učiniti nevidljivom, a ostatak vremena biti u svom podzemnom svijetu daleko od svega. Mračne misli, potencirane napornim Plutonovim tranzitom u posljednje dvije godine.

Ipak, početi ispočetka negdje drugdje ima i svoju blistaviju stranu. A to znači otputovati, otići u inozemstvo, udaljiti se od svog ‘domaćeg’ identiteta. Inozemstvo u horoskopu prikazano je pozicijom devete kuće i njezinim prirodnim vladarom, Jupitrom. Putovanje ili dulji boravak u inozemstvu, često nam posluži kao bijeg od vlastitih problema, distanca prostorna i vremenska s koje drugačije možemo sagledati ono što nas muči i što nam, na kraju krajeva, može donijeti i rješenja nekih naših dilema. Mada ima onih koji tvrde da kako god da okrenemo svoje probleme nosimo uvijek sa sobom i da se od njih ne da pobjeći. Kako god.

Činjenica je da Jupiter širi naše horizonte, pomaže nam da svijet oko sebe sagledamo iz nove perspektive, kao i da nas približava bogu ili barem onom božanskom u nama. Jupiter egzaltira, ekspandira, pretjeruje, uvjerava nas da smo ono što jesmo, ali i ono što nismo, a možda bismo mogli postati. Slična je priča i s Plutonom. Samo nam on umjesto božanskog o kojem nam šapće Jupiter, obećava moć. Moć kojoj mnogi ne mogu odoljeti mada i za nju, kao i za sve drugo u ovom materijalnom svijetu postoji cijena. U ovom slučaju prilično visoka. Pokazati svoju moć ili još bolje demonstrirati je, pravi je izazov svakom egu. Hoćemo li odoljeti? Ipak, postoji i kreativna upotreba Plutona – on je alat i pogon za transformaciju, zapravo to je ono što bismo i željeli postići i što nas je možda natjeralo da pobjegnemo negdje daleko gdje ćemo biti netko drugi. Samo ako se odlučimo doista transformirati taj netko drugi možemo biti gdje god zaželimo. Zapravo možemo biti ono što doista jesmo što je najveće osobno postignuće. Osjećati se ugodno u vlastitoj koži odbacivši sve one lažne oklope koji nas sapinju. Možemo. Ako stvarno želimo.