Oznake


Spominjanje kuća u horoskopu laicima zna zvučati smiješno. Pa sam često čula šale na temu gdje je na primjer sedma kuća – rekli su da je preko puta robne kuće. Ne, ne ljute me šale o astrologiji, osim ako nisu zlonamjerne. Nego, htjela sam pisati o dvanaestoj kući. Noćnoj mori mnogih ljudi. Jer je, navodno, ona nešto najgore od svega. Jer nije mjesto na koje biste htjeti dospjeti. Iako na kraju svi u njoj završimo. Jer je posljednja kuća u horoskopu. Neki milom, neki silom.

Dvanaesta kuća je, kao i druga dvije vodene kuće četvrta i osma, složena i moram, priznati još uvijek jednim dijelom misterija. Ma zapravo što više proučavam astrologiju, čini mi se da manje znam. Kada sam je počela proučavati, bilo je sve lako, činilo mi se da sve znam. No kako vrijeme prolazi, sve sam opreznija i u procjenama i u prognozama. Ali dvanaesta kuća… O dvanaestoj kući su napisane čitave knjige,  toliko je složena njena problematika. Ja je zamišljam kao krajnju destinaciju koje se slijevaju sva iskustva, sve impresije, sve posljedice cjelokupnog horoskopa. I baš je zato složena za tumačenje.

Između ostaloga, dvanaesta kuća predstavlja naše psihičko zdravlje, nasuprot šeste kuće koja predstavlja naše fizičko zdravlje. Dobro su nas naučili da svaki dar operemo zube, umijemo lice, počešljamo se, uredimo se za dan koji je pred nama. No o mentalnoj higijeni gotovo ni riječi. Koliko sjećanja, emocija, teških misli, briga, dileme je u glavi svakog od nas i često ih ne znamo posložiti, očistiti, zaboraviti ih. Svi ti sadržaji nas opterećuju i usporavaju i često nam se čini kako neka nevidljiva ruka vlada našim životom sprječavajući nas da živimo zadovoljno i kvalitetno. Zato je dvanaesta kuća u tradicionalnoj astrologiji kuća tajnih neprijatelja, dakle onih koji nam se ne suprotstavljaju otvoreno nego nam rade iza leđa. Međutim, često smo sami sebi najgori neprijatelji (barem tajni) radi nereda koji vlada u našoj nutrini.

Također, dvanaesta kuća, predstavlja sve zatvorene institucije – zatvore, bolnice, samostane. Tamo gdje služimo svoj dug društvu ukoliko smo prekršili zakon, ukoliko ne možemo funkcionirati kako treba ili smo se sami odlučili izdvojiti iz svijeta. Kako god, dvanaesta kuća traži određene žrtve i odricanja. Koji god bio naš razlog boravka u zatvorenim institucijama tamo ćemo se suočiti sa činjenicom kako smo tek kap u moru i kako bi se, ne budemo li se naučili prilagoditi struji, mogli i utopiti. U institucijama tipa dvanaeste kuće svatko od nas shvati koliko je malen i beznačajan. Ili da je pak mala kap koja tvori slap?