Oznake


 

 

Analiza jednog horoskopa koju radila nedavno navela me na razmišljanje. O sebi, o drugima. O svemu. O tome na koji način razmišljamo sami o sebi. Što smatramo svojim vrlinama, a što svojim manama. I kako nam zapravo lako može promaći ono što je u našem vlastitu horoskopu dobro. Možda čak i najbolje. Znam to iz vlastitog primjera. A onda sam shvatila u čemu je stvar. Kiron.

Sve što dotakne u osobnom horoskopu Kiron čini drugačijim. Iako ne uvijek na jednostavan i prihvatljiv način. Kiron nas obilježava. A biti obilježen često znači ne biti prihvaćen, biti odbačen, biti netko na koga se pokazuje prstom. Uglavnom bez vlastite krivnje. Kao u priči o mitološkom Kironu. Koji je ni kriv ni dužan stradao od otrovane strelice.

Prva faza u Kironskom procesu je ranjenost i gorčina. Pitamo se čime smo zaslužili da se život i ljudi tako grubo poigravaju s nama. Ako je, na primjer, Kiron u napetom aspektu s Merkurom, način na koji se izražavamo ili govorimo može biti predmetom podsmijeha i poruge pa ćemo radi toga radije šutjeti. Možda i zauvijek. Eventualno progovoriti kada želimo povrijediti nekog drugog. Ukoliko se ne oslobodimo Kironskog otrova. Jer to je jedini način da obrnemo stvari i pokrenemo Kironski proces što znači priznati da smo ranjeni i povrijeđeni, izvidati vlastitu ranu i krenuti dalje.

A krenuti dalje na Kironski način znači iscjeljivati. I sebe i druge. Netko tko je doživio patnju i bol može pomoći i suosjećati s onima koji prolaze iste stvari. I u tome je čarobna moć Kirona u horoskopu. On govori o mjestu gdje se krije naš potencijal za iscjeljivanje, moć i snaga kojom možemo pomoći i drugima i sebi. I svaki planet koji dotakne Kiron možda nam se nekad činio ružnim ili degeneriranim. Ali upravo on je ono nešto osobito u našem horoskopu. Naše najveće blago.