Oznake

,


Ovo ‘ne tumbaj’ mi je poznato s raznoraznih kutija i pakiranja s kojih se upozorava da se ne okreću naglavce, mada sam ja godinama mislila (do trenutka dok ipak nisam pogledala u rječnik hrvatskog jezika kada sam pisala ovaj post) kako tumbanje znači lupanje, udaranje, grubo rukovanje. Ali ne leži vraže, tumbanje je baš pravi izraz za ono o čemu želim pisati. A to je ova godina koja polako, ali sigurno dolazi svom kraju. Ne znam kako je bilo vama, ali meni i mnogima koje poznajem ona je bila vrijeme neočekivanih promjena i nepredvidljivih raspleta baš kako je to najavljivala dvaput ponovljena konjunkcija Jupitera i Urana na nebu. A znate što kažu, dvaput je dvaput… I da ne zaboravim, čeka nas još jedna njihova konjunkcija na početku nadolazeće nam 2011. godine. Pa šta bude…

 

Kako god, mnogo se toga promijenilo, stvari za koje sam nekako potajno mislila da će trajati zauvijek, okolnosti u kojima sam se lijeno i lijepo pretjerano opustila, sve to srušilo poput kule od karata. Je li me šokiralo? Na neki način je. Ali zapravo i nije. Kao da sam negdje u daljini već čula tutanj promjena u zraku. Cijela je godina neprestano nosila nove i nove elemente koje sam trebala, htjela to ili ne, uklapati u svoje svakodnevno djelovanje i bivstovanje. Za neke ljude oko mene šok je bio prevelik. Toliki da im zapravo još uvijek nije jasno što se doista događa. Promjene nisu spremni prihvatiti. Uvjereni su kako će sve ovo skupa proći. A neće. Ovo je doista vrijeme velikih promjena i ništa više neće biti kao prije. Jupiter i Uran su pravi nebesnici, nemaju previše veze ni interesa s ovim našim materijalnim svijetom. Priznaju jedino i samo istinu. Ne prihvaćaju ništa manje od najboljeg. Ono što im se ne sviđa unište. Otvaraju nove perspektive i mogućnosti nama smrtnicima no mi smo često toliko plašljivi da ih se ne usudimo pravo niti pogledati. I ispred su vremena. Jupiter i Uran su pogled u budućnost. Oslobađaju nas onoga što nas sputava. No malo nas želi doista biti slobodno.

 

Naporna godina je iza nas. Još samo ‘zadnji skos’ u siječnju sljedeće godine. Svidjelo se nama to ili ne, ništa više neće biti kao prije. I baš tako treba biti. Ulazimo u novo doba.