Oznake

,


 

 

Ovih dana primila sam poslovno pismo s puno ‘poštovana’, ‘na usluzi’, ‘umoljavamo vas’ i još tonu sličnih izraza. Hm, nije da nisam pobornik formalne komunikacije. Ne volim ni kada mi netko priđe odmah s ‘ti’ i ponaša se kao da smo zajedno ovce pasli (tu kod ovaca ne mogu se ne prisjetiti mog prijatelja koji je konobarici koja mu se obraćala s ‘vi’ na kraju upitao: „A jesmo li mi možda zajedno ovce pasli?“ Ona je naravno odgovorila s ‘ne’ pa je on nastavio na to da je mislio da jesu kada mu se obraća s ‘ti’. Žena nije znala kud će od nelagode. Kraj zagrade.) Od naglog i nepotrebnog prelaženja na ‘ti’ imam nažalost loša iskustva i s takvim stilom povezujem osobe koje su mi se na svaki način htjele nametnuti dozvolila im ja to ili ne. Osoba sam koja dobro čuva vlastiti prostor i žestoko brani osobne granice. Neki bi rekli prežestoko, ali smatram kako je to osobna stvar, ja njima ne tupim kako da oni brane svoje vlastite.

Kada govorimo o osobnim granicama, možemo govoriti o podznaku ili ascendentu kojem je prirodni vladar Ovan odnosno Mars, vladar ovog znaka. A on po defaultu brani svoje granice. Ipak, pojam granica, ograničavanja, graničenja i sličnih stvari i pojmova definitivno je Saturn. Neću spominjati sve ono po čemu je zloglasan. Ajmo reći kako je to loše izražavanje Saturna ili Saturn vulgaris. Ali Saturn je i prima materia u alkemiji, materijal od kojeg jednog dana može nastati zlato. Pa vi sad vidite. Dakako, taj proces alkemijske transformacije je često zamoran i dugotrajan no isplati se. Isplati. Ali nisam htjela ni o alkemiji ni o granicama. Nego o distanci.

Distanca je isto stvar Saturna, ali onog izbalansiranog. Onako kako ja doživljavam Saturn u Vagi. Vagi koja ima toliko smisla za strategiju i taktična je. Vagi, koja zna što u kom trenutku napraviti ili reći, a da ne bude ni prenapadna ni preformalna. Vaga, koja zna što je to zdrava distanca. E to je ono što smatram jednom od ponajboljih osobina Saturna u znaku Vage. I mogu reći kako je izražavanje Saturna u Vagi jedna vrst umjetnosti. Savršenog balansa. Koji nije lako postići. Treba puno raditi, puno učiti, puno vježbati. I biti discipliniran. Tako da na kraju ne ispadneš formalan i smiješan nego baš onako kakav trebaš biti. Lako reći. Teško postići. Saturn u Vagi.