Oznake

, , ,


 

Razmišljam o ovoj temi već par, a danas sam dobila još jedan poticaj da doista nešto o tome i napišem. Radi se o roditeljima i djeci. I o očekivanjima. Slušam svako toliko jednu svoju kolegicu koja se zapravo žali na svoju kćer koja je prilično kruta, ne baš ženstvena, odrješita. Moja kolegica htjela bi da joj je kćer drugačija. Ali i moja kolegica i njezin muž su baš takvi kakva im je kćer. Jabuka ne pada daleko od stabla. Danas sam čula o sinu jednog oca koji u priličnoj mjeri nastavlja porodičnu tradiciju mada se u njegovoj ranoj mladosti činilo kako će učiniti sve da to ne učini. Njegov otac je u sudskim sporovima sa svim i svakim, a evo i sin nastavlja tu tradiciju.

Roditelji su u horoskopu predstavljeni pozicijom Sunca i Mjeseca, odnosno četvrtim i desetim poljem. Mjesec, kao tipični ženski planet, naravno, predstavlja majku odnosno način na koji je svatko od nas ponaosob doživljava. To doživljavanje je subjektivno, a odnos s majkom se odražava na mnoge stvari, između ostaloga govori o našim emotivnim očekivanjima u odnosima kasnije u životu. U Mjesecu su pohranjena sva naša sjećanja i sva naša iskustva, a to je baza mnogih naših spontanih reakcija u životu iako toga najčešće nismo svjesni. Kao što je i odnos s majkom ono što često ponavljamo u svojim emotivnim odnosima. Sve je dobro ako je naš odnos s majkom bio skladan i ako taj isti taj sklad ponavljamo u svojim vezama. No ako nije bilo tako, onda ćemo birati partnera ili vezu jednako složene kao što smo navikli i bit će potrebno mnogo vremena kako bismo uopće shvatili što to radimo. Naravno, može se dogoditi da nikad ne izađemo iz tog začaranog kruga loših veza začetih praktički u kolijevci. Sličan modus operandi ima i naša četvrta kuća. Četvrta kuća predstavlja naše korijene, naše djetinjstvo, uvjete u kojima smo odrastali, također, predstavlja onog roditelja koji se o nama više brinuo i kojeg doživljavamo bliskim. U tradicionalnim društvima to je najčešće bila majka, no tu ulogu može imati i otac, zašto ne? Naše rano okruženje nas formira u velikoj mjeri, ponekad više nego što možemo pretpostaviti. Ostaci našeg odrastanja i odgoja sežu do našeg odraslog, zrelog doba, čak i kada ne bismo htjeti da je tako. Svoju prošlost ne možemo promijeniti, možemo djelovati u sadašnjem trenutku kako bi drugačija bila naša budućnost. Mjesec i četvrto polje stvar su prošlosti.

Otac je predstavljen pozicijom Sunca. Iz sigurnog uljuljkujućeg majčina naručja bačeni smo u bijeli svijet. Ne, ne mislim da su muškarci grubi i bezosjećajni no očinski je princip po defaultu samosvjestan, aktivan. Očev je zadatak da nas nauči samostalnom snalaženju u svijetu i ako bude previše mekan, bojim se da kasnije baš ne bismo preživjeti u ne baš uvijek prijateljskom okruženju. Od oca strepimo, želimo zadovoljiti njegova očekivanja. Želimo ga možda i oponašati. Ili biti posve drugačiji od njega što na kraju može ispasti tako da se ponašamo isto kao i on. Jednako s visoka može nas gledati vrh našeg desetog polja, najviše točke u horoskopu. Osim što govori o roditelju koji za nas predstavlja autoritet kojem ćemo se jednom možda i suprotstaviti, ali i uzor kojeg želimo dostići, pokazuje i naše ambicije u svijetu, poslovne i društvene. Vrh desetog polja je plafon našeg života. Možda bolje da kažem vrhunac, plafon djeluje ograničavajuće. Os četvrte i desete kuće os je našeg identiteta.

Dakle, već na osnovu gore navedenog vidimo koliku ulogu roditelji imaju u našem životu. Ključnu. A gdje smo mi? Možemo li postati drugačiji? Posebni? Originalni? Možemo. Uloga roditelja i njihov utjecaj je neupitan. I neizbježan. Oni odgojem i svojim ponašanjem formiraju dobar dio naše osobnosti. No, nismo cijeli svoj život djeca. Odrastanjem i sazrijevanjem uzimamo svoj život u vlastite ruke. Postajemo odgovorni za njega. Otkrivamo što želimo. Ili što ne želimo. Možemo se promijeniti. Možemo ostati isti. Što god odlučili, uvijek ćemo biti djeca svojih roditelja, oni su tlo na kojem smo izrasli. Kako će stablo našeg života dalje napredovati, hoćemo li ga podrezivati, njegovati, plijeviti, gnojiti, to je naša stvar. Naš izbor.