Oznake


Kao što svi mi dobro znamo gotovo sve hrvatske banke (osim jedne) u vlasništvu su stranaca. Nedobro za nas, ali tako je. Osvrnemo li se na horoskop moderne Hrvatske s jakim sedmim i osmim poljem jasno nam je zašto. Desna polovica horoskopa (od četvrte do devete kuće) područje je ekstrovertiranosti, dakle, okrenutosti prema drugima, prema vanjskom svijetu. Kao što je, eto, slučaj i s Hrvatskom. Mjerimo vlastitu uspješnost i vrijednost neprestano se uspoređujući se s drugima, zaboravljajući na vlastitu vrijednost, individualnost i osobitost kao naroda. I još k tome, s punim osmim poljem i svoje izvore financiranja prepustili smo financijskim institucijama. Koje još k tome nisu u našem ni u državnom vlasništvu. Ali tako je to.

Eh to famozno osmo polje. Čuda toga se krije u njemu. No s tim istim čudima nikad dovoljno opreza. Sadržaji osmog polja su raznoliki, izazovni, privlačni. Teško im je odoljeti. Pa da krenemo s bankama, kada je već naslov bankarski. Osmo polje, zajedno s drugim, spada u polja vrijednosti. Što to znači? Drugo polje odnosno druga kuća predstavlja našu pokretnu imovinu, kao i kako smo sposobni zaraditi. Nasuprot tome, osma kuća predstavlja vrijednosti drugih ljudi – našeg partnera, naše obitelji, ali i institucija koje nam mogu pozajmiti novac ako nam je to potrebno. Kao na primjer banke. Teško je sam zaraditi novac, novac koji sami zarađujemo itekako cijenimo, puno više od onoga koji smo dobili od nekog drugog. A kada nam banka napokon odobri kredit, sretni smo jer mislimo kako ćemo tako riješiti sve naše probleme. I riješili smo. Barem na neko vrijeme. A onda se dogodi nešto kao ova naša recesija pa kamate počnu divljati, a banke nemaju milosti. I vuku niz nepopularnih i bezobraznih poteza. Zašto? Jer mogu. Potpisom na ugovor o kreditu dali smo im moć u ruke. I one tu moć koriste. O da, to je priroda osme kuće – moć i nemoć.

Još jedna stvar koja daje moć je seks. Seksualno privlačna osoba poželjna je i zavodljiva i može mnogo toga postići ako zna koristiti svoje adute. Da budu bliže takvoj osobi ili da budu s njom, mnogi bi dali puno toga. Neki bi dali i sve. Seksualnost može biti igra moći. U kojoj lovac vrlo lako postane lovina i obrnuto. Ako vaše namjere nisu iskrene, kada je seksualnost u pitanju možete se zaplesti u igru bez kraja i konca. I iako je ta igra na početku zanimljiva, kasnije može postati noćna mora bez svršetka.

Osma kuća i je područje institucija koje zadiru u našu intimu i privatnost, u naše vrijednosti. Osma kuća je porezna uprava, policija, u nekim slučajevima i liječnici, posebno kirurzi i psihijatri, oni pred kojima ne možemo ništa sakriti. I zbog toga što znaju naše tajne, pred njima se možemo osjećati inferiorno ili bespomoćno.

No ne mora sve biti tako crno-bijelo. Odnosno crno, ako sve sadržaje osmog polja promatramo kao nešto crno, a mi smo u cijeloj priči bijeli odnosno nevini. U osmom polju doista penetriramo u svijet koji nas okružuje – ulazimo u intimne odnose koji nas u potpunosti transformiraju, emotivno i osobno, ulazimo u duge relacije s financijskim ustanovama jer ne možemo bez njihove podrške ostvariti neke svoje ciljeve, postajemo porezni obveznici, financijski i krivično odgovorni. Ne zvuči idilično, zar ne? Ali ni život nije ideal, on je neprestana borba dobra i zla, svjetlosti i sjene, kako u nama tako i oko nas. I želimo li doista živjeti, ne možemo od toga bježati. Ali trebamo biti svjesni u što ulazimo, kakve su posljedice našeg djelovanja i da nakon nekih odluka nema puta natrag.