Oznake


Kada se bavite savjetodavnim poslom, čujete razne životne priče – vesele, tužne, šokantne, neobične. Ljudi se kod astrologa ispovijedaju. Astrolog zna mnoge tajne. I one koje ne želi znati. Tako se dobro sjećam udane žene koja je živo htjela znati hoće li uspjeti ostvariti vezu s rođakom svog vlastitog muža. Kada sam je upitala je li svjesna kakve posljedice to sa sobom može povući, samo se nasmijala. Mislila je kako posljedica neće biti i kako će proći, kako mi ovdje u Primorju kažemo, lišo. Njezin brak bio joj je važan, ali jednako ju je opsjedala njezina žudnja za nečim što nije mogla dobiti. Toliko da bila spremna puno riskirati. Mada mi se nekako čini da ona ni u jednom trenutku nije imala dojam da bilo što riskira. Neki dan, čula sam sličnu priču. Pa u čemu je stvar?

 

O braku, trajnim vezama i partnerskim odnosima sam već nekoliko puta pisala, kao i o njihovim astrološkim signifikatorima. Kada govorimo o vezama van braka, vezama koje možemo nazvati flertovima ili avanturama, onda govorimo o petom polju horoskopa. Peto polje horoskopa pod patronatom je vatrenog Lava, kreativnog, srčanog, spontanog. I baš u skladu sa znakom vladarom je i priroda ovih ljubavnih odnosa – nesputana i neplanirana. U ljubavnim vezama petog polja nema pravila, oni su nalik dječjoj igri koja može biti puna radosti i veselje, ali i završiti i plačem i svađom. Pa i kasnije u životu u igri se nikad ne zna kako će se razvijati. Peto polje ima veze sa sportom koji je također neizvjestan po svojoj prirodi – možete se pripremati, trenirati, planirati svaki potez ili korak, a ipak u odlučujućem trenutku u samom natjecanju ili igri sve to ne mora garantirati uspjeh. Sve je to igra. A više od igre je kada se želiš igrati petog polja, a zapravo si pristao na sve ono što podrazumijeva sedmo polje. Sedmo polje polje je braka i trajnih veza, dogovora, ugovora i pregovora. Sedmo polje je zapravo socijalna kategorija, donosi pozicije i status, prava i obaveze. Koje su određene više ili manje javno definiranim pravilima. Koja služe kako bi se regulirali društveni odnosi. A onda netko iz tog sigurnog okrilja bračne ili neke druge zajednice se poželi malo poigrati. Sa strane. Problem je u tome što se igrati ne zna i ne može svatko. Moraš biti spreman na sve. Moraš biti kreativan i nesputan. Moraš riskirati. Ne možeš planirati koliko god da inače planiraš. A ako se zaigraš ili ako igra na kraju preuzme tebe, nemaš se kome žaliti. Sam si se upleo u igru.

 

Nije da imam nešto protiv kratkih i slatkih ljubavnih veza. Upravo suprotno. No pitam se koliko su gore spomenute žene doista spremne igrati se. Sa svojim brakovima, sa svojim obiteljima, sa svime onime što smatraju temeljima svog života i što ne žele izgubiti. I jasno mi je da su im supružnici postali predvidljivi, a život monoton. I da im se čini da jedno malo uzbuđenje ili izlet sa strane neće stvoriti neke veće probleme. Možda i neće. A možda… Da bi bio tako siguran, trebaš biti igrač, pravi igrač. Spreman se doista igrati, a ne doći plakati mami ako se drugi ne igraju onako kako si zamislio. Zato što u ovakvoj igri možeš izgubiti sve. Jer igru ne možeš kontrolirati ni predvidjeti što će se sljedeće u njoj dogoditi. Tako je i sa svim drugim stvarima petog polja – u kocki, u odgoju djece, u kreativno-umjetničkom procesu. Oni jednostavno kao da žive neki svoj vlastiti život, van naše moći kontrole.