Oznake

,


Već sam drugi put u nekoliko mjeseci čula kako Ukrajinke koje žive u Hrvatskoj imaju neugodna iskustva. Ne, ne radi se o Ukrajinkama (a kao da su u pitanju samo Ukrajinke) koje se bave najstarijim zanatom na svijetu nego o ženama koje rade kao na primjer liječnice ili ekonomistice. Jedna je rekla kako su joj se odjednom kada bi rekla (osobito muškarcima) da je Ukrajinka počeli obraćati s ‘ti’ i razgovarati vrlo prisno. Druga je rekla da je govorila da je Čehinja jer je imala neugodna iskustva kada bi rekla da je Ukrajinka. Zanimljivo. Predrasude koje ne bismo očekivali. A baš je u tome bit predrasuda.

Pa gdje to u horoskopu počivaju predrasude? Predrasude treba tražiti duboko u nama pa je logično da su one duboko u horoskopu odnosno duboko u zodijaku. Konkretno to je u četvrtom polju horoskopa odnosno u znaku Raka. Četvrto polje najnesvjesniji je dio našeg horoskopa, tu do izražaja dolaze naši instinkti, tu se rukovodimo onime što smo usvojili u najranijem razdoblju života. Četvrto polje je polje obitelji i pokazuje što smo smo u njoj naučili. Između ostaloga, obitelj formira naše bazične stavove o životu te je ovisno o odgoju kakvim ćemo stavovima gledati na svijet oko sebe. Kasnije, tih ćemo se stavova teško riješiti. Obitelj je svojevrsno pleme, usmjereno na zaštitu svojih pripadnika i obranu zajednice od novih i nepoznatih elemenata. Neke obitelji osjećaju se toliko ugroženo da će sve koji su drugačiji smatrati neprijateljima. Druge će obitelji ‘dizati u nebo’ svoje članove da će svi drugi biti apsolutno inferiorni. Treće će pak uzgajati predrasude i svrstavati ljude i stvari u razne kategorije – dobre, loše, poželjne, nepoželjne…. Odrastanje u nekoj takvoj specifičnoj sredini kod većine ljudi će se u odgovarajućim situacijama izraziti kao stavovi, bez previše razmišljanja i analiziranja što oni uopće znače. Tako je i s ovim Ukrajinkama iz naše priče. U našem društvu stvorila se slika o Ukrajinkama kao ‘lakim ženama’ pa se, naravno, prema njima tako trebamo, možemo i smijemo ponašati.

No sve možemo promatrati i iz druge pozicije. Pozicije predrasuda koje drugi možda imaju prema nama. Jer netko drugi upravo možda nas smatra manje vrijednim, prezire nas, nipodaštava. Pa prije nego što sljedeći put pomislite ili izustite kako je netko ovakav ili onakav samo zato što je pripadnik nekog naroda ili etničke skupine, sjetite se da se isto to može dogoditi i vama.