Oznake

,


 

 

U posljednje vrijeme valjda mi vrag ne da mira pa se uplećem u razne rasprave na raznoraznim društvenim mrežama. I uvijek se nekako porefi da imam različito mišljenje od onoga tko je diskusiju započeo i zato smatra da treba biti u pravu. Različito, ne nužno suprotno. I onda mi dotični krenu dokazivati kako nisam u pravu jer nemam pojma i tako dalje blablabla…. Posljednja, moram priznati, prilično rafinirana i uvijena izjava (možda i uvreda čak?) bila je da ne znam razliku između znanja i informacije. Hm. A ja sam valjda raspolagala informacijom mada nisam baš bila laik o temi o kojoj se raspravljalo. Ali neka, tako mi i treba, sama sam se u sve uplela.

Nego, onda sam krenula razmišljati o argumentiranim raspravama. I onim neargumentiranima u kojima kao od šale pljušte udarci ispod pojasa. Koje ne volim. Jer takve te samo povrijede i to je to. Jer to nije rasprava nego vrijeđanje. Ali, što ćemo, svi smo mi ispod kože krvavi. Ako govorimo o umijeću rasprave, onda bismo se trebali osvrnuti na sedmi znak zodijaka, zračnu i taktičnu Vagu koja ama baš sve želi držati u ravnoteži. I ako je prava Vaga, uglavnom i uspijeva. Pa tako održati dinamičnima, a ipak neagresivnima i rasprave koje bi kod nekih drugih prerasle u pravi rat. Kao na primjer kod Ovna koji bi se možda i potukao radi krive riječi ili različitog mišljenja ako ga netko dovoljno izazove i digne mu tlak. Da ne govorimo o Škorpionu koji bi možda radi neke uvrede prolio i krv. I to možda i puno nakon što je osoba koja ga je uvrijedila izrekla ono zbog čega joj se sada tako slatko sveti. I naravno, ta osoba je na to već i zaboravila.

Nažalost, činjenica je da u ovim našim krajevima još nismo naučili raspravljati civilizirano. Da rasprave shvaćamo osobno čak i kada je njihova tema miljama udaljena od osobnog. Da odmah jurimo u obranu svojih stavova kao da nam je netko upao u kuću i počeo razbijati. Jer, na kraju krajeva, stav je samo stav. Naš pogled na svijet naše je pravo, ali i drugi imaju isto to pravo. I zato ih ne moramo podcijenjivati, a još manje vrijeđati. A možda možemo i nešto novo naučiti od onih čiji su stavovi različiti od naših. Posebno ako nam za to podastru argumente.

U horoskopu naš pogled na svijet i naš životni svjetonazor simbolizirani su sadržajem naše devete kuće povezane sa znakom Strijelca i njegovim vladarom Jupiterom. Koji nas uče otvorenosti i zainteresiranosti za sve novo i neistraženo, ali i tome kako je dobro imati jasne i izražene stavove koje trebamo braniti i na što imamo potpuno pravo. Uostalom, ako smo sigurni u svoje vlastite stavove, zašto bismo uopće imali potrebu nekog drugog uvjeravati u njihovu ispravnost? Važno je da oni funkcioniraju za nas same.

Hm, možda i nije loše što sam se uplitala u rasprave. Nakon tri mjeseca napokon sam napisala post. 🙂