Oznake

,


Ako malo analizirate muško-ženske odnose, kao i način na koji iste te odnose sagledavaju jedni/jedne i drugi/druge, vidjet ćete (ne samo vidjeti nego i čuti) da različito gledaju na jednu te istu stvar, tumačeći je ponekad na posve drugačiji, čak suprotan način. Nekako mi uvijek za uho i um zapne ta ženska potreba da kada je u pitanju neka veza da tijekom, a dosta često i nakon nje žele ‘samo još nešto malo’ raspraviti s partnerom, još češće s bivšim partnerom s kojim već nisu godinama. Nama ženama kao da uvijek nešto nedostaje kako bismo stavile ‘točku na i’ na naše bliske veze. Je li u pitanju to da moramo u svemu imati zadnju riječ ili je u pitanju nešto posve drugo, ne znam. Meni je, pak, palo na pamet nešto drugo, naravno, vezano za astrologiju i astrološke signifikatore. A to su bazični signifikatori za muški i ženski princip u astrologiji. Što su Sunce i Mjesec.

Ako krenemo od Sunca ne samo kao od simbola nego i njegovog glifa, kruga koji točno u sredini ima točku, stvari će nam biti možda nešto jasnije. Krug predstavlja jedinstvo duha, a točka u sredini individualnost. Sam po sebi krug je savršenog, potpunog oblika, kao što je i simbol Sunca savršen i samodovoljan u svom postojanju kako u svemiru, tako i u horoskopu. Sunce je središte horoskopa i svi ostali planeti u službi su njegovog razvoja odnosno u službi kreativnog razvoja individualne osobnosti, onoga što Sunce predstavlja u natalnoj karti. Tako je i muškarac, predstavljen simbolom Sunca, često samodovoljan, samosvjestan, posvećen vlastitim ciljevima, usmjeren sebi. Kada je nešto doista odlučio, onda je odlučio, nema povratka natrag. Tako i kada je veza za njega doista gotova, nema razloga da se raspravlja i vraća natrag.

Ženski princip predstavljen je Mjesecom čiji je glif naravno polumjesec koji predstavlja dušu, neprestano u putovanju i potrazi za novim i novim iskustvima. Kao što znamo, za razliku od sunca, mjesec ne proizvodi svoju vlastitu svjetlost i toplinu već reflektira sunčevu svjetlost donoseći je i nama na zemlju tijekom mračnih noći. Mjesec ne bio ono što je da nije sunca ni astronomski ni astrološki. Sastoji se od dva polukruga koji na neki način djeluju nepotpuno, traže sadržaj kako bi se osjećali ispunjeno. Mjesec je potrebno hraniti, po mogućnosti emocijama, a ako nema emocija može ih se kompenzirati hranom ili nekom drugom ovisnošću. Za razliku od vatrenog Sunca koji vidi samo put pred sobom i budućnost, Mjesec se vrti u krug, često se okrećući unatrag, prema prošlosti. Mjesec neprestano ponavlja jedno te isto iskustvo u nedogled, vrti jedan te isti film u glavi do beskraja, s jedne strane očekujući da će se sljedeći put dogoditi nešto novo, a s druge strane s nadom da će sve ostati baš onako kako je oduvijek bilo. I baš je tako sa ženama koje ostaju u lošim odnosima nadajući se kako će se jednog dana nešto ipak promijeniti, ženama koje se osvrću prema svojim bivšim vezama i partnerima želeći po tko zna koji put raspraviti već milijun puta prožvakane nesuglasice nadajući se da će ovaj put možda nešto novo zaključiti ili staviti napokon ‘točku na i’.

Između ostaloga, svi smo mi robovi svojih navika ponavljajući uvijek jedne te iste obrasce, vrteći se u krug, grizući svoj vlastiti rep. Ipak, trebali bismo razmisliti krenemo li u jednu te istu raspravu za koju već znamo kako će završiti (pitanje je možemo li si to priznati), oprostiti po tko zna koji put partneru jednu te istu stvar naivno očekujući kako će sljedeći put biti drugačije, raspravljajući i analizirajući sadržaje i osjećaje koje već znamo napamet. Tako lunarno. Umjesto da živimo solarno, budemo kreativni i napravimo istup u nešto novo i nepoznato.