Oznake


Piše jedna moja kolegica na društvenoj mreži kako joj nije jasno gledajući svoju bebu kako od savitljivih i elastičnih bića u djetinjoj dobi postanemo krute odrasle osobe. Ja joj odgovaram – Saturn. Ne znam je li me razumjela. Mi astrolozi za ostatak svijeta često razgovaramo nekim čudnim jezikom za nas tako prirodnim, a za druge egzotičnim. Nego, koje veze Saturn ima s malom djecom i odraslima?

Kada smo jako mali ne poznajemo ono što kasnije podrazumijevamo pod temom Saturna. A to su granice, strahovi, pravila, zakoni. Okruženi smo obitelji koja se trudi zadovoljiti naše potrebe i štiti nas od vanjskog svijeta i opasnosti koje on nosi. Posebno prve tri godine bića smo instinkata, upijamo ono što se oko nas događa poput spužve, prilagodljivi smo i u mentalnom i tjelesnom pogledu. Negdje poslije treće godine života dolazi u kontakt s vanjskim svijetom na neki način – u to doba većina djece krene u vrtić suočavajući se s pravilima i ograničenjima, sa svijetom i ljudima koji više nisu usmjereni k tome da zadovolje njihove potrebe i kojima nisu centar svijeta. To je trenutak kada je Saturn u prvom napetom aspektu sa svojom natalnom pozicijom, u aspektu polukvadrata. Ako se to ne dogodi tada, onda će se sigurno dogoditi u vrijeme Saturnovog kvadrata oko sedme godine života – perioda kada krećemo u školu i postajemo dio društvene mašinerije što ćemo vjerojatno biti sve do kraja našeg zemaljskog života. Od tog razdoblja nadalje Saturn postaje neizostavni dio naše svakodnevice – obaveze, ograničenja, strahovi, zakoni. Učimo se disciplini i rutini, postajemo kruti. Živimo u svijetu onoga što činimo i posljedica istih tih naših djela. Zaboravljamo našu djetinju spontanost i savitljivost. Ako je ne naučimo vježbati.

Ono što me najviše asocira na vježbanje fleksibilnosti je joga. Disciplina. Čim se spomene disciplina prva asocijacija je odmah Saturn. Doista, disciplina je čisto Saturnska stvar, nešto što zahtjeva ustrajnost, kontinuiranost, odricanje, posvećenost. No prakticirajući jogu naše tijelo opet postaje fleksibilno i istovremeno jako, polako, dan za danom, asanu za asanom. Polako se mijenjaju naši tvrdi stavovi, naša svijest postaje otvorenija. Joga je kombinacija Neptuna i Saturna, dva, rekli bi neki, zakleta neprijatelja no koja mogu surađivati upravo u ovakvim disciplinama i pridonijeti i tjelesnom i mentalnom i duhovnom boljitku. Pa ćemo se opet osjećati kao dijete u srcu, a imati mudrost odrasle osobe.