Oznake

,


 

Pitate se kako kreativnost može biti nešto naručeno? Pa i ne može. Barem ne ono što nazivamo pravom, istinskom kreativnošću. Koliko god se možemo potruditi da napravimo nešto kreativno, teško ćemo uspjeti moramo li to učiniti unutar strogo zadanih granica. Po definiciji, kreativnost je spontana aktivnost, vrlo slična igri, nesklona pravilima i strukturom. Jer ako robuje nekom zadanom obrascu, onda to više nije kreativnost.

Kreativnost povezujemo s petim poljem horoskopa i njegovim prirodnim vladarom Suncem. Kada govorimo o razvoju i značajkama Sunca u horoskopu možda je najtočnija definicija da je Sunce zapravo proces, a ne skup nekih određenih i statičnih osobina. Kvalitete i sadržaje onoga što predstavlja Sunce u našem osobnom horoskopu je nešto čime se bavimo i otkrivamo cijeli život kroz procese osobnog razvoja i sazrijevanja. Sunce je naše istinsko biće, naše pravo ja, naše životno i duhovno središte. Svi ostali planeti u horoskopu u službi su razvoja i očuvanja integriteta našeg natalnog Sunca. Kakav značaj Sunce ima u horoskopu, takvo mu je značenje i u našem planetarnom sustavu – Sunce je u njemu jedina zvijezda, izvor topline i svjetlosti.

Kada govorimo o pravilima i strukturi, govorimo o Saturnu. Saturn je planet izvjesnosti i sigurnosti, teži nepromjenjivosti i konkretnosti. On je planet tradicije, materije i konkretizacije. Znakovi kojima Saturn vlada su Jarac i Vodenjak, znakovi su kojima su u životu važni principi – za Jarca to su principi materijalnog svijeta, za Vodenjaka to su intelektualni principi. I jedan i drugi znak vole definirane situacije čak i Vodenjak koji je usmjeren ka budućnosti no i za tu koliko god daleku budućnosti ima već razrađenu projekciju. Tu nema mjesta za neizvjesnost kreativnost procesa, svi parametri se moraju unaprijed već znati.

Ali zašto ja zapravo ovo pišem? Recimo da se nalazim u situaciji kada je pred moju kreativnost postavljeno izvjesno ograničenje. I radim po narudžbi, što se mene tiče posve nepotrebno. Pa osjećam kako moja kreativnost kopni i kako umjesto očekivanog dobrog rezultata upadam u sivilo i jednoličnost. Što je meni osobno krivo. Ali što ćemo, narudžba je narudžba.