Oznake

, ,


Svakodnevno imam razloga za pisanje. Ali ne pišem. Odnosno pišem po narudžbi ili dužnosti. I s nostalgijom se sjećam onih vremena kada sam pisala svakotjedno. S inspiracijom i oduševljenjem. Željna podijeliti s drugima svoja razmišljanja i dileme. No nespremna boriti se sa žuči i projekcijama drugih. Što je na kraju ubilo moju želju za pisanjem.

Često razmišljam o isprikama i opraštanju. I uvijek se sjetim kako je teško oprostiti. Odnosno kako je sve to skupa lako reći, ali teško učiniti. Barem meni. Mada bih voljela da je lakše. Jer bi i meni bilo lakše. Otpustiti i oprostiti. Mojih nekoliko iskustava na tu temu dokazala su mi da je to iskustvo oslobađajuće. Toliko da sam zaboravila što su mi ljudi kojima sam oprostila napravili. Jer sam im očito doista oprostila. I to ja koja mislim da teško opraštam. Da ne govorim o zaboravljanju. Ali mi se nekako i dalje službene isprike čine kurtoazne čak i besmislene. A evo i zašto.

Ispričati se je socijalna kategorija. Koja pripada najuljuđenijem znaku Vage. Koji i nije uljuđen jer je predmet. Pa zato mu je valjda tako lako oprostiti i zaboraviti. Jer lijepo sve stavi na vagu i odvaže. Ne komplicira oko osjećaja, povrijeđenosti, zamjeranja, svega onoga što stoji iza neugodnog događaja ili postupka koji traži ispriku. Ali to je i funkcija ovog znaka koji se nalazi točno na polovici zodijaka – on pomiruje, uravnotežuje, bez njega bismo se svi pomlatili i poubijali jer bismo živjeli po staroj izreci ‘oko za oko, zub za zub’. Međutim, na ovoj razini isprika može biti samo formalna. Ali i to je nešto. Ipak, nije se dovoljno samo ispričati, a nastaviti po starom, ako stvarno mislimo da smo pogriješili trebali bismo se promijeniti. A to je puno teže. I zato poslije Vage u zodijaku dolazi znak Škorpiona koji vlada dubokim promjenama i transformacijama.

Još jednom, teško se promijeniti. Često smo spremni na sve kako se ne bismo sami morali promijeniti. Najčešće težimo promijeniti druge kako bi ih prilagodili svojim vlastitim potrebama. Ali ni drugi se ne daju tako lako. Promijeniti se znači spoznati potrebu za promjenom, suočiti se sa svojim vlastitim mrakom i napokon eliminirati ono što nas ograničava u daljnjem razvoju. Tako škorpionski. Škorpioni se vole zagledati u svoj vlastiti mrak, razotkrivati vlastite tabue i naposlijetku, kada više ništa drugo ne preostaje, transformirati se. Umrijeti i roditi se ponovo poput feniksa, mitološke ptice tako bliske duhu znaka Škorpiona. Ono što je bilo i kakav je bio Škorpiona ne zanima, kada je s nečim ili nekim završio, onda je to doista kraj. Škorpion se neće formalno ispričati, on će se promijeniti i tako pokazati da misli ozbiljno i iskreno.

A kada se izađe iz mraka, na svjetlo nove spoznaje, dolazimo na teren vatrenog znaka Strijelca. On na svijet oko sebe gleda iz doista široke perspektive, ono što misli, to i kaže. Strijelac nije formalist, ali su mu moral i etika važan dio života. Ako se ispriča, to nije samo kurtoazna gesta, on tako doista i misli, da ne misli, ne bi ništa ni rekao. Na razini ovog znaka počinjemo shvaćati koliko je svijet međusobno povezana cjelina i kako promjena stava često znači i promjenu načina života kao i životnih ciljeva. Spoznati i znati svakom našem postupku daju dublju dimenziju i novu razinu razumijevanja i postaje nam jasno koliko svaki naš postupak utječe na druge. Pa koliko smo iskreni prema drugima da smo toliko zapravo iskreni i prema sebi.