Oznake

,high-heels-1

Spadam u skupinu žena kojima ne trebaju visoke pete, dovoljno sam visoka i bez njih, za neke možda i previsoka. Naravno, imala sam i ja pokušaja nošenja istih i iako se radilo doista samo o par sati koje sam trebala provesti u cipelama visokih potpetica nije neko iskustvo koje je na mene ostavilo ugodan dojam. Lijepo je sve to dok se šećem u njima prvih par minuta, a onda postane neudobno i jedina je pomisao kako ih se što prije riješiti. Ipak i dalje ima puno žena koje obožavaju visoke potpetice i koje navodno bez problema provode cijeli dan u njima. Naravno, kao i na svaku stvar i na ovo se može gledati kroz astrološku simboliku.

A astrologija kaže kako stopala pripadaju znaku Riba. Stopalima dotičemo majčicu zemlju, ona nam pomažu da se krećemo kroz život. Stopala su svijet u malom, svaki dio tijela ima svoje mjesto na stopalu odnosno tabanu isto kao što su iskustva svih prethodnih jedanaest znakova zodijaka sadržana u posljednjem, dvanaestom znaku Riba. Znak Riba često se čini ravnodušnim i nezainteresiranim za sve ono što se događa oko njega no to je samo varka. Radi se o vrlo senzibilnom znaku koji primjećuje sve što se oko njega zbiva i uza sve to upija poput spužve dojmove iz vlastitog okruženja, opterećujući se stvarima koje nemaju veze s njim. Riba je znak koja se često žrtvuje radi ideala ili osjećaja kada se to od nje očekuje, ponekad i uživajući u takvom žrtvovanju, smatrajući to uzvišenim činom. Vole skladno i lijepo. Venera, planet ljubavi i ljepote, u svojoj najboljoj je poziciji upravo u ovom znaku.

Zato i ne čudi takvo dragovoljno žrtvovanje tisuće žena radi ljepote. Obuvene u visoke pete čini im se da koračaju malo iznad zemaljske realnosti, žena na štiklama drži se uspravnije, izgleda gracilnije, postaje sve ono što možda na ravnom potplatu nije. Pa je spremna potrpjeti i boli kako bi živjela svoju bajku. To me podsjeća i na bajku koju povezujemo sa znakom Riba – bajku o maloj sireni koja se radi ljubavi odrekla roditeljskog doma i svog ribljeg repa. Svaki korak na zemlji nanosio joj je strahovitu bol no ona je sve to šutke podnijela u nadi kako će osvojiti srce voljenog princa. Pa čak i kada je na kraju imala priliku da sve bude kao prije nije imala snage dići ruku na voljenog nego se pretvorila u morsku pjenu stapajući se morem, početkom i krajem svih stvari.