Oznake

,


San svakog roditelja je da dijete naslijedi nešto njegovo, bilo da su u pitanju oči, talent za glazbu, hod ili bezobrazluk. San svakog roditelja kao i obitelji je da dijete liči na njih, da nastavi njihovu lozu pa se tako prepiru na koga to dijete liči – naravno, sve ono dobro je na ‘našu’ familiju dok je one manje dobre osobine naslijedilo od ‘njih’. To je priča koju svi dobro znamo. Također je i običaj da dijete dobije ime po nekom od svojih predaka, baka ili djedova, neka dobiju i imena oca ili majke pa se onda mora posebno naglasiti na koga se misli mlađeg ili starijeg člana obitelji. Ma ti obiteljski običaju su malo čudni.

Ovaj tekst počela sam pisati u osvit iščekivanja rođenja nasljednika britanske monarhije i onda mi je na pamet pao Gibonni s Nek’ se dijete zove kao ja, mada to nije jedina pjesma s njegovom repertoara u tom smislu jer u Projdi vilo pjeva “…ti zanesi dite moje, moje ime, od karvi moje…” Gibonni je rođen u znaku Lava, znaku kojem je važno da iza sebe ostavi trag. A to može učiniti na različite načine. Napraviti i dobiti dijete i naziva se činom prokreacije, dakle riječ je o nečem stvaralačkom i kreativnom. A da bi čin bio potpun dijete dobiva ima i prezime, koje ga obilježavaju i prate cijeli život. Ponekad to može biti veliki teret koje će ga spriječiti da se slobodno razvija, ponekad će njegovo porodično ime biti štit od njegovih osobnih odgovornosti i neuspjeha.

Svatko od nas u sebi nosi osobine svojih predaka, gene donesene od tko zna kuda i koji su možda preskočili generacije i baš kod nas došli do izražaja. Osim četvrtog polja koje govori o našim korijenima, roditeljima i utjecaju ranog obiteljskog okruženja, o nasljeđu i to ne samo onom materijalnom, govori i pozicija osmog polja. Tu je sva naša baština, sve ono što su generacije prije nas stvorile u svakom pogledu i što, ako se potrudimo, možemo istražiti i naići na pravo obiteljsko blago. Međutim, u procesu istraživanja nećemo naići samo na dragocjenosti nego i na obiteljske tajne, leševe u ormaru, mračne i neugodne stvari. No sve je dio procesa otkrivanja, rasta i razvoja. Ako krenemo kopati, trebamo biti spremni na sve. Možda ćemo i mi sami, zahvaljujući predanom radu i razvoju, jednog dana ostaviti nešto svojim nasljednicima, neku kreativnu crtu, pravo obiteljski dragulj.