Oznake

,


$T2eC16FHJIIE9qTYI5F,BRY8!zuq)!~~60_58Ne znam je li to što me inspiriraju dnevno-političke teme dobra ili loša stvar. Možda je dobro da o tome pišem, a možda bi mi bilo bolje da umjesto što pišem napravim neke radikalne poteze. 🙂 Ali je, evo, oštrim pero i krećem u boj. Ovo sa čovjekom za sva vremena palo mi je na pamet prateći što jedan naš uvaženi političar govori i poručuje u svojim izjavama već tjednima ako ne i mjesecima. Uglavnom, da sažmem: Nije odgovoran, nije znao, nije imao prste u pekmezu! I gotovo. A pri tome sve onako zgodan, šarmantan, nijedne ružne riječi, kako da to kažem, muškarac jednostavno za poželit. A pri tome je i zgodan. Valjda. I onda kako to već ide zavirim malo u ono što bi mi mogao reći njegov horoskop. I kao što to biva – bingo! Što biste šarmantnije, glamuroznije, prijemčivije, kameleonskije (nemojte me ubiti jezičari) mogli zamisliti u nečijem horoskopu od egzaktnog kvadrata Sunca i Neptuna? Nego da ja više ne pričam u šiframa, evo kako to ide (manje-više).

Sunce je centar osobnog horoskopa ono opisuje naše potencijale, našu kreativnu osobnost, sve ono što jesmo i sve ono što bismo mogli postati. Ono je simbol naše individualnosti i našeg identiteta. Biti siguran tko si i što si, što želiš i kuda ideš, zadatak je za cijeli život. I to nije nikad završen proces, neprestano smo na putu prema onome što ćemo postati, neprestano smo u procesu razvijanja svojeg pravog ‘ja’, centra naše vlastite osobnosti. Imati Sunce u bilo kakvom aspektu s Neptunom dodatno otežava stvar. Jer Neptun je taj koji zamućuje fokus, relativizira stvari. Neptun u aspektu sa Suncem otežava potragu za identitetom ili nas uvjerava da možemo biti bilo tko ili bilo što, a onda nas prije ili kasnije bolno prizemlji. Naravno, kada se radi o napetim aspektima kao što su kvadrat i opozicija, ali i konjunkcija, sve postaje još kompliciranije. No pogledajmo taj aspekt i iz drugačijeg kuta.

Pustimo osobne dileme oko identiteta koje može imati netko s kvadratom Sunca i Neptuna. Što vidi netko drugi u takvim osobama? Čega god se horoskopu dotakne, od tog planeta ili pozicije, Neptun stvara idealno platno za projeciranje. I to čega god nekome padne na pamet. Neptun su svi naši snovi i ideali, savršen svijet koji zamišljamo, a koji se teško može doista i ostvariti. Čak da se to kojim čudom i dogodi, bit ćemo razočarani – stvarnost ne može nikad biti tako lijepa poput bajke. Zato i takav aspekt u osobnom horoskopu osobi daje neobičnu privlačnost, takve ljude doživljavamo ugodnima i privlačnima, čak i glamuroznima. Svatko od nas o nekom takvom može imati svoje mišljenje, a da nam se mišljenja uopće ne podudaraju. Ovi neptunski tipovi neće se buniti koju god da im etiketu nalijepili, bez obzira koliko ona nema veze s realnom situacijom ili njihovim pravim osobinama. No, ruku na srce, i njima samima teško je definirati vlastitu osobnost, čak i kada iskreno pokušaju, ona vješto izmiče svakoj definiciji. Oni skloniji oštrijem prosuđivanju nazvat će ih možda i prevarantima no ni to im neće moći dokazati.

I zato je ovaj naš političar čovjek za sva vremena. Iako je trenutno iza rešetaka (no upitno je hoće li iza njih ostati i kako će se cijela ta priča dalje razvijati) i dalje ima onih koji suosjećaju s njegovom situacijom i smatraju da nije zaslužio takve osude. Da, to je Sunce u kvadratu s Neptom (i to egzaktnim) odnosno da upotrijebim uzrečicu koju je volio koristiti moj kolega iz astrološke struke – umiljato janje dvije majke sisa.

Da ne ispadne kako na ljude s ovom pozicijom treba bacati samo drvlje i kamenje, stvari su mogle ispasti i posve drugačije – čak i ovakvi, recimo to tako, nezgodni aspekti imaju mogućnost kreativnog izražavanja, sve je to pitanje truda u izgrađivanju vlastitog karaktera. Netko s ovakvim aspektom mogao je napraviti nešto kreativno na području umjetnosti, mogao bi se razvijati u duhovnom pogledu, mogao bi biti dobar glumac i još puno toga što bi inspiriralo druge, a njemu dalo osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva. I ova priča bila bi posve drugačija.