Oznake

,


Koliko god bili sigurni u sebe i ne živjeli prema očekivanjima drugih ljudi, nije nam baš skroz nevažno što o nama misle i govore. Ma sve je super dok su u pitanju komplimenti i pohvale, ali nije da nećemo čuti i kritike ili još gore ogovaranja ili barem mi mislimo da su ogovaranja na vlastiti račun. Vidjeti sebe očima drugih ljudi uglavnom ne izgleda onako kako mi to očekujemo. Međutim, potrebno je razmisliti o još nečem: tko nam je nešto rekao. Je li to osoba do čijeg nam je mišljenja stalo, je li to netko stabilan i posložen u svom vlastitom postojanju, je li to netko tko i sam posjeduje istinske ljudske kvalitete? Ili se nama (a vjerojatno i svima drugima) bavi netko tko ima dosta i previše svojih vlastitih problema i koji umjesto da, figurativno rečeno, počisti ispred vlastitih vrata, zaviruje u tuđe živote? Tko o nama govori ponekad je važnije od toga što govori.

Kada spominjemo govor, nema sumnje da je njegov astrološki ekvivalent Merkur. Merkur je taj koji barata informacijama, on ih sakuplja i prenosi, selektira ih, analizira i distribuira. Informacija sama po sebi nije nešto što bismo mogli nazvati pozitivnim ili negativnim, ona u određenom kontekstu, vremenu i prostoru dobija taj predznak. Tako je i Merkur jedini neutralni planet u astrologiji koji tek u kontaktu s drugim planetima dolazi u određeni kontekst. No i njegova funkcija u horoskopu je da povezuje različite aspekte osobnosti i upravo je zato potrebna njegova neutralnost. Merkur je vjeran pratitelj Sunca, baš kao i Venera te se od njega ne može odmaknuti više od jednog znaka. A upravo Sunce je ono što nam govori o nečijem karakteru.

Sunce je središte svakog osobnog horoskopa, ono predstavlja dinamičan princip koji opisuje naše kvalitete i potencijale koje razvijamo kroz života iskustva, kalimo u životnim krizama. Sunce je sve ono što jesmo i sve ono možemo postati. Ono je signifikator našeg identiteta i naše individualnosti. A o tome što jesmo progovara Merkur, vjerni sunčev pratitelj. Pa tako kada netko govori koliko god to zvučalo uvjerljivo i argumentirano možda ne bi bilo loše da vidite tko to zapravo govori. I možda će vam to ispričati više nego njegove riječi.