Oznake

, ,


Svako toliko pročitam neku zloguku astrološku prognozu koja nas upozorava na veliku katastrofu, ukazuje kako je na nebu strašan aspekt koji će nam zagorčati život te da se pazimo i čuvamo. Slažem se, astrologija i služi kako mi nam pomogla da se lakše nosimo sa životnim nedaćama, da znamo kada što činiti i kada ne. Ipak, mislila sam da su već prošla vremena kada smo njome strašili one koji je ne poznaju i da pripada prošlosti podjela na one dobre i loše pozicije u horoskopu. Jer nije svako zlo za zlo – kroz teška iskušenja najviše naučimo, a niti je svako dobro za dobro – da nam sve u životu glatko ide zapravo bismo u konačnici postali nezadovoljni i nesretni i nikad nam ne bilo dosta obilja ni sreće u kojem obliku. Ono što me potaklo na pisanje ovog teksta je nešto ‘zlo’ što se trenutno događa na nebu, a u pitanju je konjunkcija Marsa i Saturna u znaku Škorpiona. Sve zlo do zla, ne znam koje je zlo veće. Dakle, hvatajte se za glavu dok još nije kasno! No otkud zapravo korijeni takvog razmišljanja?

Tradicionalno, Mars i Saturn spadaju u malefike odnosno u našem prijevodu zlotvore. Mars je mali malefik odnosno mali zlotvor dok je Saturn veliki malefik odnosno veliki zlotvor. Kada analiziramo ulogu Marsa odnosno Aresa u mitologiji ona je prilično minorna – on se pojavljuje u nekoliko mitova gotovo u sporednim ulogama iako je sastavni dio grčkog panteona. I u onim mitovima u kojima se pojavi baš se ne iskaže – u ljubavnom zagrljaju s Afroditom zatiče ih njezin muž i osramoćuje ga pred svima, kada krene u rat izgubi jer nema razvijenu strategiju i usijane je glave. Astrološki, Mars predstavlja naše agresivne porive, način na koji se borimo za svoje ciljeve, način na koji napadamo i način na koji se branimo. Nije mi jasno što je u tome loše, zdrava agresivnost ili ono što bi psiholozi danas nazvali asertivnošću poželjna je i potrebna osobina kako bismo preživjeli i živjeli. Da ne govorimo koliko je ta osobina bila potrebna nekad kada se čovjek borio s prirodom na život i smrt. Danas nije neobično što agresivnost/asertivnost nije poželjna osobina jer puno toga za nas rade strojevi, a mi smo kao vrsta pacificirani. Međutim, zabrinjava što je agresivnost stavljena na stup srama i što je postala devijantna osobina što najbolje možemo vidjeti iz načina na koji se prezentira u medijima. S druge strane, okruženi smo i bombardiranim ekstremnim nasiljem u vijestima, filmovima, časopisima. Pa me možda zato ne mora čuditi što ima još onih koji Marsa i dalje doživljavaju zlotvorom.

Saturn je posljednji vidljivi planet golim okom sa zemlje i dugo je predstavljao granicu našeg poznatog svijeta, možda još bolje rečeno kraj svijeta. A kada je nečemu kraj, onda je to zastrašujuće. Status zastrašujućeg Saturn je zadržao i dan danas unatoč tome što su poslije njega otkriveni Uran, Neptun i Pluton, nama ljudima posve strani principi s kojima se ne možemo tek tako identificirati nego ih tek promatrati iz daljine. Ali rado bismo preskočili Saturn i vinuli se u visine ili dubine ovisno već o kom planetu se radi i onda tresnuli o zemlju ili bez daha izronili jer se ne možemo nositi s onime što transpersonalni planeti zapravo predstavljaju. A da bismo im se jednom možda mogli doista i približiti moramo savladati lekcije omrznutog nam Saturna. I zato je valjda zaslužio da ga zovemo velikim malefikom. On predstavlja ograničenja, strahove, autoritete, zahtjeva od nas da budemo ustrajni i strpljivi, da živimo dan za dan, da idemo korak po korak. Niti jednu pojedinost naših lekcija ne smijemo preskočiti, ako to i uspijemo, Saturn će se već pobrinuti da u sljedećoj turi dobijemo još težu i zahtjevniju lekciju. U današnje doba Saturnov način nije popularan iako smo okruženi s mnoštvo ograničenja i zabrana no stvara se dojam da smo nevjerojatno slobodni i da možemo činiti što god poželimo. Pa probajte raditi što god vam padne napamet kada vam je sve tako dozvoljeno. Na primjer, zapalite cigaretu tamo gdje je zabranjeno.

I sad još na kraju, Škorpion. Po nekim rang listama koje kruže okolo spada u znakove kojih se u, najmanju ruku, ljudi boje, ako se već ne usude otvoreno reći da ih ne vole. Doduše, oni se svojski trude podgrijavati tu pretpostavku kako su opasni i osvetoljubivi. Nije da nisu, ali ni vrag nije tako crn kao što izgleda pa tako ni Škorpioni nisu tako loši kao što želimo o njima misliti. I koliko god bili uvjereni u to, ne postoje ni dobri ni loši znaci postoje oni s kojima se bolje i oni s kojima se gore slažemo. I to je sve.

Konjunkcija Marsa i Saturna u znaku Škorpiona sigurno nije lagan stvar. Ali možda nas nečemu može naučiti – kako da ono što činimo činimo temeljito, kako da prihvatimo trenutna ograničenja, kako da naučimo vladati vlastitim instinktima i shvatimo da ih možemo staviti u vlastitu službu, a ne da ih potiskujemo ili dozvoljavamo da prave cirkus od našeg života. Za početak, moramo bolje sebe upoznati i ne kriviti za ono što nam se događa nekog drugog pa tako ni astrološke pozicije. I Mars i Saturn i Škorpion zli su momci, barem po općem uvjerenju, međutim, možda ipak imaju svojih kvaliteta? Vrijedi o tom razmisliti.