Dakle, jasno vam je u čemu se sastoji rad astrologa. Osim što se od njega očekuje da bulji u nebo i promatra zvijezde i iz toga izvlači pametne zaključke, njegov je posao da sluša muke svojih klijenata i daje im, po mogućnosti, pametne, upotrebljive i razumne savjete. Hoće li te savjete doista poslušati ili ne, to je već neka posve druga priča. Zapravo, zanimljivo je koliki broj ljudi dolazi astrologu ili nekom drugom savjetniku ne samo s pitanjima već i s očekivanim odgovorima koje im savjetodavac treba dati. Pa kada im kažete nešto što se ne uklapa u njihovu koncepciju budućnosti pokušavaju vas nagovoriti da promijenite svoje tumačenje i prilagodite ih njihovim očekivanjima. Zanimljivo. Ni astrološke prognoze ni život se ne odvijaju po nekoj našoj narudžbi. Da je tako, sve bi nam u životu bilu savršeno. Ili ipak ne bi?

Jasno je da ne možemo poslušati svaki savjet koji smo dobili i da ga nije uvijek jednostavno primijeniti u praksi. Uostalom, onaj tko nas savjetuje promatra našu poziciju i naše probleme s vanjske perspektive i mada je objektivniji od nas nije s nama ‘u istoj kaši’ pa mu je lako reći kako bi on te probleme jednostavno riješio. No zato smo k njemu valjda i došli da nam pokaže neku novu perspektivu kako bismo se prestali vrtjeti u krug i možda napokon izašli iz nezadovoljavajućeg životnog obrasca.

Teoretizirati je uvijek lako, primijeniti u praksi – teško. Tako ćemo dobiti mnoštvo korisnih savjeta ne samo od profesionalnih savjetnika nego i od roditelja, prijatelja, partnera. Hoćemo li ih i kad primijeniti, druga je priča. Za to stvarno treba kucnuti trenutak da postanemo spremni načiniti taj novi korak u svojem životu, premostiti jaz, okrenuti novu stranicu. I tad se možemo sjetiti savjeta koji nam je davno dao netko mudar i dobronamjeran. Savjeta koji je napokon dobio svoje pravo značenje i svrhu.

A zašto ovaj ‘isn’t it ironic’ u naslovu. Između ostaloga ova pjesma Alanis Morissette govori o dobrom savjetu kojeg nisi prihvatio odnosno ‘it’s a good advice that you just didn’t take’.