Oznake

, ,


AF_SAEX_44

U posljednje vrijeme okružena sam tužibabama. Dakle, kao što sam shvatila, radi se o prilično tankoćutnim osobama koje ukoliko se njihovi zahtjevi promptno ne riješe odmah prijave moj ‘prijestup’ nekoj trećoj osobi za koju misle da će me, valjda, uplašiti i natjerati me da napravim ono što tužibabe od mene zahtijevaju. Jedino u čemu su do sada uspjeli je: a) naljutiti me b) natjerati me da s njima više ni o čemu ne razgovaram osim kurtoazno o vremenu i tome slično (zaokruži oba odgovora). Radi se o dvaput do triput punoljetnim osobama. I ni jedna od njih se nije meni obratila da mi kaže što nije u redu i da me na kraju krajeva tuže meni samoj.

Nije mi jasno što je tim ljudima. Možda mi se jednom i razjasni. Izravna komunikacija nije jednostavan zadatak, barem ne uvijek, potrebno je puno takta i vještine kako bismo rekli ono što imamo reći na odgovarajući način. Ali nije važno samo to kako i što mi govorimo, pitanje je i kako će druga strana reagirati na to. Otvorena i izravna komunikacija je na razini prvog i sedmog polja, polja koja tvore os koju nazivamo os partnerskih odnosa. U sedmom polju susrećemo se s drugima na ravnopravnoj razini, tu istupamo u javnosti i pokušavamo ostvariti skladne uzajamne odnose. Kako bismo sve to uspjeli moramo se razviti i razvijati kao osoba – kroz odnose sedmog polja najbrže rastemo jer oni zrcale našu vlastitu osobnost i suočavaju nas s onim što krijemo u sebi.

Tužibabe se baš i ne snalaze u ovoj vrsti odnosa i više liče na nestrpljivu djecu, a tako se i ponašaju. Rekla bih kako funkcioniraju na razini četvrto-deseto polje koju nazivamo roditeljskom odnosno hijerarhijskom osi. Kao što joj i samo ime kaže, ova os predstavlja naše odnose s roditeljima, a kasnije u životu sa svima onima koji su nam nadređeni (deseto polje) i one od kojih očekujemo zaštitu (četvrto polje). Zato se u takvoj vrsti odnosa često ponašamo kao dijete pokušavajući dobiti ono što tražimo od onih koji su moćni ili zaštitnički nastrojeni prema nama. Tako se i tužibabe obraćaju nekome za koga vjeruju da im može pomoći jer ima određeni utjecaj kako bi dobile posredno ono što žele ili kako bi stekle pozitivne poene i dobili bolju poziciju koja će im kad-tad zatrebati. Tko umije, njemu dvije. Hm.