Oznake

, ,


Svatko od nas ima standarde po kojima procjenjuje druge ljude. Ja imam više njih no pri prvom susretu jedna od najvažnijih stvari mi je, osim onoga feelinga ili ako hoćete tako intuitivnog uvida, stisak ruke. Tako su me neki, na prvi pogled, mlitavci ugodno iznenadili čvrstim stiskom ruke dok su mi neki naizgled konkretni i otvoreni ljudi mlako stisnuli ruku i bez obzira na sve druge detalje, ostavili na mene ne baš dobar dojam. Rukovanje kao takvo ima zanimljivu povijest i nastalo je i posve praktičnih razloga – ako ste nekom dali ruku niste je mogli upotrijebiti za nešto drugo – na primjer za to ga udarite šakom. Običaj rukovanja se zadržao sve do dana današnjeg kao sastavni dio pozdravljanja i znak poštovanja.

Astrološki ekvivalent rukovanja je negdje na osi znakova Ovna i Vage po mom mišljenju. Ovna, zato što bi on vrlo rado da riješi nesuglasice u ruku uzeo mač, batinu ili neko slično pomagalo da protivniku pokaže tko je doista u pravu i Vage zato što je ona ipak razboritija od Ovna pa joj je jasno kako rukovanjem i pregovaranjem može puno više toga postići nego mačem. Nije slučajno što je Ares, grčki bog rata, kojeg povezujemo sa znakom Ovna u svojim bitkama često bio gubitnik dok je Atena, boginja pravde koja je mitološki lik povezan s Vagom, bila boginja pobjede i to uglavnom zato što je znala pregovarati i taktizirati. U svakom slučaju, ova dva znaka dijele os koju zovemo osi ravnopravnih odnosa i na kojoj puno toga možemo naučiti o međuljudskim interakcijama na svim razinama – kako o onoj svjesnoj tako i o onoj instinktivnoj, agresivnoj ili pomirljivoj, izravnoj i taktičnoj… Ipak, koliko god da je Vaga mudra i majstor socijalnih vještina, stisak ruke jednog Ovna često daje puno više informacija nego desetine izrečenih blagoglagoljivih rečenica.

Rukama kao dijelom tijela vlada Merkur, neutralni planet, vladar znaka Blizanaca i znaka Djevice. Ovo su dva čovjekolika ili ljudska znaka i kao što nas artikulirani govor i pisanje razlikuje od životinja tako nas od životinja razlikuju i ruke. Ruke pomoću kojih možemo obavljati složene radnje, ruke pomoću kojih se možemo rukovati. Možemo pružiti ruku pomirenja, ruku spasa, kažu da ruka ruku mije. A stisak ruke odaje ponekad više nego što bismo htjeli reći, barem što se mene tiče.