Oznake

,


purple_lightning_by_renegade64-d2zl3eh

Ovogodišnje ljeto je vrlo toplo. Izmjerene su i neke rekordne temperature i svi čekamo da nas spasi neka kiša poslije koje će biti lakše disati i živjeti. Ljeto je doba godine kada smo konfrontirani s energijom sunca u punoj njezinoj snazi i ponekad se osjećamo kao da smo joj prepušteni na milost i nemilost.

U astrologiji (a i u astronomiji) Sunce je centralna figura i doslovce je prava zvijezda. Sunce je u svijetu koji nas okružuje izvor svjetlosti i topline, a sličnu ulogu ima i u karti rođenja – u njegovoj službi su sve druge planete i ono što one predstavljaju. Za razliku od drugih planetarnih pozicija, Sunce je kreativan i dinamički princip, okrenut razvoju i samospoznaji. Upoznati i spoznati sebe posao je za cijeli život. Dubinu i kompleksnost vlastite prirode otkrivamo kroz iskustvene doživljaje i to nije uvijek ugodan proces. Biti svjestan i osviješten diže koprenu iluzije s naših očiju pa sebe, ali i svijet oko sebe sagledavamo u jasnijem svjetlu. A za to nije spreman svatko od nas. Pa nam tako sveobuhvatnija slika sebe može naštetiti jednako kao da provedemo duže vrijeme na suncu tijekom podneva sunčanog i pretoplog dana, baš kakvi su bili nedavno. Vruće sunce može nas doslovce spržiti jednako efikasno kao i spoznaje za koje nismo spremni. Ali nije Sunce jedino u astrologiji koje ima takav efekt kao ni sunčeva svjetlost i toplina u prirodi.

Još ‘sprižitelj’ je Uran ili u prirodi poznat kao munja eventualno kao grom iz vedra neba. Munja se pojavljuje jednako neočekivano kao i što Uran funkcionira u astrologiji i udara tamo gdje se najmanje nadamo. Kao što munja osvjetljuje noćno nebo, a i sve ono što je ispod neba, tako i Uran osvjetljuje sve tamne zakutke naše svijesti, ne uvijek na našu radost. Uran šokira istinom. Često znam čuti kako ljudi vole istinu, ali onu pravu, da ne kažem apsolutnu istinu rijetko tko može podnijeti. Da ne govorim kako takva vrsta spoznaje može ozbiljno naškoditi čak i nepovratno uneravnotežiti osobu.

Zanimljivo je kako Sunce i Uran vladaju znakovima koji se nalaze jedan nasuprot drugoga u zodijaku. U astrologiji, suprotni znakovi su međusobno kompatibilni i u idealnoj situaciji mogu mnogo toga jedan od drugoga naučiti. Pored toga, uvijek imaju i neke zajedničke teme. I Sunce i Uran simbol su individualnih osobina, unikatnosti, različitosti. Put do razvoja tih posebnih kvaliteta dug je, često i trnovit uz puno posrtanja i razmišljanja o odustajanju i smislu, međutim, to je jedini siguran način. Pokušamo li brže ili prečicama doći do tog cilja, posljedice su uglavnom katastrofalne – iskustva i informacije s kojima ćemo se suočiti djelovat će na nas poput prejakog sunca ili udara groma – vrlo se lako može dogoditi da nas jednostavno sprže.