Oznake

,


Accountant at work

Veliki gaf koji se dogodio na dodjeli filmske nagrade Oscar podigao je puno prašine. Nije baš neka sreća kada se proglasi pogrešan dobitnik za najbolji film. Naravno, tražio se krivac. I nađen je. Navodno je to računovođa (?!) čiji je zadatak bio da prezenterima daje koverte koje su sadržavale imena pobjednika. I tako je taj računovođa predao Warrenu Beattyju krivu kovertu što je dovelo do prvorazrednog skandala. Sva sreća da u pitanju samo obični računovođa. Jedino ne znam što je osoba tog profila radila na takvom zadatku i zašto. Zar zaista nije bilo nikog drugog tko bi bio u društvu holivudske kreme i tu i tamo dodao koju kovertu? Kako to da je takav zadatak dobio obični računovođa? Dakle, osim što vodi računovodstvo (doduše ne znam kome) još mu je pripala čast da obavlja i dodatne ekskluzivne i važne zadatke.

No i mi u Hrvatskoj konje (e siroti ispadoše baš konji) za tu trku imamo. Sjećate li se velike afere našeg bivšeg premijera? Tjednima su mediji brujali o blagajnici koja je, navodno, kriva za sve. Koja je, zajedno s bivšim premijerom, odgulila svoje u pritvoru radi svojeg udjela u kriminalnim djelatnostima. Doduše, kasnije se uspostavilo da nije bila u pitanju samo blagajnica nego šefica računovodstva, ali tko bi se sad bavio tim nevažnim stvarima, i tako se radi o dosadnom i nevažnom poslu. Radi kojeg te tek tako strpaju u zatvor. Bez obzira na to što u tom poslu ne odlučuješ nego slijediš upute čak i naredbe svog nalogodavca koji je de facto odgovorna osoba. Da, naravno i ti si odgovorna osoba jer ako si znao da je nešto protivno zakonu trebao si to prijaviti, ali osim što bi sigurno ostao bez posla i tko zna još kako nastradao poznavajući naše pravosuđe ne bi se dogodilo ništa ili možda nakon par godina pa zastare pa olakotne okolnosti za nalogodavca i tako dalje i tako dalje. Uglavnom pojeo vuk magare. Imamo i svježi primjer pomoćnika bivšeg predsjednika vlade koji si je isplaćivao dnevnice za nepostojeća službena putovanja. Možete li pogoditi tko je kriv? Njegov stranački kolega spomenuo je računovođu ili nekog sličnog, uglavnom po tomu se dalo naslutiti da ju pitanju stoka sitnog zuba.

Ali što je uopće posao tog tako važnog i uvijek krivog računovođe? Njegovo je da u skladu sa zakonom vodi poslovne knjige svojeg komitenta na osnovu dokumentacije koju mu je isti predao na knjiženje. Što se tiče poslovanja, isplata s računa, predaja koverta na dodjeli Oscara, za to bi ipak trebao biti zadužen netko drugi odnosno odgovorna osoba – uglavnom direktor ili netko na sličnoj funkciji. On je taj koji odlučuje kako će se poslovati i odgovara pred zakonom za te odluke. Tako da se čini da je netko gadno pobrkao lončiće.

E sad naravno, red astrologije. Računovođa kako god okrenete spada u domenu znaka Djevice. Djevica je Katica za sve, uvijek na raspolaganju, tu da asistira svojem nadređenom, da bude njegov back up, uglavnom vrlo važna osoba. Pravi i odgovorni šef zna koliko vrijedi dobra tajnica/računovođa/asistent. I to će pokazati na svaki način i svojim ponašanjem prema njemu/njoj kao i odgovarajućom plaćom. Također, bit će svjestan da je u konačnici on taj koji donosi odluke, onaj koji iza njih mora stajati i onda kada stvari ne idu baš najbolje pa čak i kad se njegove odluke pokažu lošima ili pogrešnima. Uostalom, ama baš svatko može pogriješiti. Pravi lider kojeg poštuju i njegovi podređeni i njegova konkurencija osoba je snažnog integriteta i identiteta, pravi majstor na području kojim se bavi, njegova riječ se poštuje, a njegove upute slijede. Biti majstor u profesiji koju je odabrao ultimativni je cilj znaka Jarca. Cijelog života on gradi strukturu koja će mu pomoći da se uspne do željene pozicije trudeći se da bude čvrsta i stabilna. Jarac gradi stvari za vječnost i želi da iza njega ostane ono što je napravio, uklesano u mramoru ili zapisano u povijesnim knjigama. I svjestan je koliko mu u realizaciji njegovih ciljeva može pomoći netko pouzdan, točan, discipliniran i precizan poput Djevice koji će biti potpora i važan oslonac na putu do cilja. I umjesto da svali na nju krivicu zbog propusta, prihvatit će na sebe breme odgovornosti. Jer tako to rade majstori. Sve ostalo su diletanti.